Μητσοτάκης σε EURACTIV: Για να αρχίσει η Ευρώπη να κινείται ξανά πρέπει να δράσουμε τώρα με πιστοποιητικά εμβολιασμού

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην EURACTIV.com: «Τώρα που το τέλος μπορεί να είναι σχεδόν ορατό, με τη σταδιακή έναρξη μαζικού εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη αυτήν τη θυσία». [EPA -EFE / JOHN THYS]

Η περικοπή της ελευθερίας και της ευημερίας μας κατά τη διάρκεια αυτής της φρικτής πανδημίας ήταν ιστορικά άνευ προηγουμένου και επώδυνη. Ο COVID έχει φέρει τη θλίψη και την απομόνωση και έχει επηρεάσει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και τα μέσα διαβίωσης, τις προοπτικές μας και τους κοινωνικούς κανόνες μας, γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η αγγλική έκδοση αυτού του κειμένου γνώμης υποβλήθηκε αποκλειστικά στην EURACTIV.

 

Ήταν μια απαραίτητη και συνειδητή θυσία για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Τώρα που το τέλος μπορεί να είναι σχεδόν ορατό, με τη σταδιακή εξάπλωση του μαζικού εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη αυτήν τη θυσία.

Οφείλουμε στους πολίτες μας να τραβήξουμε κάθε διαθέσιμο μοχλό και να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στο πολιτικό και κυβερνητικό οπλοστάσιό μας, έτσι ώστε να έχουμε τα πάντα στη διάθεσή μας για να επισπεύσουμε την επιστροφή στην κανονική ζωή μέσα στο 2021.

Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε έναν ακόμη χρόνο προσπαθώντας να ξεκινήσουμε τις οικονομίες μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία και τη συζήτηση να σημαίνει καθυστέρηση και παρακμή όταν μπορούμε να αναλάβουμε δράση.

Ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η σύνδεση της πιστοποίησης εμβολίων με μια ανεμπόδιστη – από τους τωρινούς υφιστάμενους περιορισμούς – κυκλοφορία για ταξίδια. Και μπορούμε να το κάνουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ ενός συμφωνημένου και τυποποιημένου προτύπου πιστοποιητικού ψηφιακού εμβολίου μπορούμε γρήγορα να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον τουρισμό και την αναψυχή, και επιτρέποντας στους πολίτες μας να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα. Θα υποστηρίξω μια τέτοια ρύθμιση στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας.

Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν ανησυχίες σχετικά με αυτό. Γιατί να κινηθούμε τώρα σε τόσο πρώιμο στάδιο και όχι αργότερα; Επειδή πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα έχουν εμβολιαστεί – η εμπειρία του Passenger Locator Form του περασμένου καλοκαιριού μάς έδειξε ότι ο σχεδιασμός εκ των προτέρων είναι απαραίτητος.

Οι άνθρωποι δικαιολογημένα θα ρωτήσουν εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο είδος περιορισμού της ελευθερίας ταξιδιού. Όχι, δεν πρόκειται. Δεν πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο. Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που είναι εμβολιασμένοι και σε αυτούς που δεν είναι. Αντ ‘αυτού θέλουμε να δημιουργήσουμε μια «γρήγορη λωρίδα ταξιδιού» για όσους διαθέτουν ψηφιακά τυποποιημένο πιστοποιητικό.

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν, αλλά δεν διαθέτουν τέτοιο πιστοποιητικό, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν σύμφωνα με τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως υποχρεωτικά τεστ pcr πριν από το ταξίδι, γρήγορα τεστ κατά την άφιξη και καραντίνες, όπου απαιτείται.

Τέτοια μέτρα πρέπει και θα παραμείνουν προνόμια κάθε κυρίαρχου έθνους και σχεδόν σίγουρα θα είναι μαζί μας κατά τη διάρκεια του 2021 καθώς προχωράμε προς την ανοσία. Αλλά θα ήταν  ταυτόχρονα δυσκίνητο και οικονομικά αναποτελεσματικό εάν τέτοια μέτρα εφαρμόζονταν σε όλους.

Διακυβεύεται η προστασία δεδομένων; Όχι. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη αναπτύξει ένα σχέδιο ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά ταξίδια και το έχουμε μοιραστεί με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Διαθέτει έναν κωδικό QR, ένα μοναδικό αναγνωριστικό εγγράφου και μια ψηφιακή σφραγίδα που συνδέονται με την πύλη gov.gr, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να επικυρώσουν την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού.

Είναι δίγλωσσο και περιλαμβάνει επίσης το όνομα του ατόμου, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον τύπο εμβολίου και την ημερομηνία και τον τόπο χορήγησης των δόσεων. Όλα είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κρυπτογραφημένα σε λίγα δευτερόλεπτα. Και όταν πρόκειται για προστασία δεδομένων, ασφαλή και προστατευμένα. Έχω δεσμευτεί να μοιραστώ αυτήν την τεχνολογία και τεχνογνωσία με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Ενώ στην Ελλάδα, δεν θα υπάρχει κανένας καταναγκασμός για εμβόλιο και πράγματι δεν υπάρχει απαίτηση για πιστοποιητικό ταξιδιού, ελπίζω και πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα αγκαλιάσουν και τα δύο. Δέχομαι ότι πολλοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες θα παραμείνουν χωρίς εμβολιασμό ακόμη καιρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το παγκόσμιας κλάσης σύστημα έξυπνων τεστ στα αεροδρόμια.

Τελικά, αυτό που θα κάνει ένα συμφωνημένο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι η παροχή βεβαιότητας, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς επιβάρυνση από περιορισμούς καραντίνας μόλις εμβολιαστούν και έχουν σημαντικό επίπεδο ανοσίας.

Γι ‘αυτό ακριβώς εγώ θέτω το ζήτημα τώρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γιατί οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται άμεσα για αυτήν την πρωτοβουλία, προκειμένου να δομήσουν δίκαια ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολίων και συναφείς πρακτικές που ικανοποιούν οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Πάνω απ ‘όλα, αυτό δεν είναι διαβατήριο εμβολίου. Δεν πρόκειται για τον περιορισμό της ικανότητας των ανθρώπων να ταξιδεύουν. Πρόκειται μάλλον για το άνοιγμα της ελεύθερης κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας μια απλή, σίγουρη και ασφαλή ψηφιακή λύση που μπορεί να κάνει τις οικονομίες μας να κινηθούν ξανά. Είναι ακριβώς το είδος του συνεργατικού έργου που δημιουργήθηκε από την ΕΕ. Μαζί μπορούμε να το κάνουμε.

 

[Μετάφραση – Επιμέλεια στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

Την πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός κοινά συμφωνημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αναλύει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στα αγγλικά στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αυτό, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα οδηγεί σε κανέναν περιορισμό της ελευθερίας να ταξιδεύουμε, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μια λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό.

Ολόκληρο το άρθρο του πρωθυπουργού στη Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing, όπως διακινήθηκε στα Ελληνικά από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στα ελληνικά ΜΜΕ, έχει ως εξής:

«Ο περιορισμός της ελευθερίας και της ευημερίας μας κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής πανδημίας είναι οδυνηρός και χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Η πανδημία του κορονοϊού μας έφερε θλίψη, προκάλεσε  απομόνωση και επηρέασε όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την εργασία μας, τις προοπτικές και τις κοινωνικές νόρμες. Κάναμε μια απαραίτητη και συνειδητή θυσία με στόχο να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε.

Τώρα που το τέλος αυτής της δοκιμασίας έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα, με τη σταδιακή πραγματοποίηση μαζικών εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε τη θυσία αυτή ως κάτι δεδομένο.

Το οφείλουμε στους πολίτες να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο του πολιτικού και κυβερνητικού μας οπλοστασίου ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονική ζωή μέσα στο 2021. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Τη στιγμή που μπορούμε να αναλάβουμε δράση, δεν πρέπει να μείνουμε στα λόγια και να επιτρέψουμε στη γραφειοκρατία να οδηγεί σε καθυστέρηση και κωλυσιεργία.

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η διασύνδεση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανεμπόδιστη από τους ισχύοντες περιορισμούς μετακίνηση, όταν ταξιδεύουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε πράξη στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, και να επιτρέψουμε στους πολίτες (της Ευρώπης) να κινούνται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα. Θα τοποθετηθώ υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή την εβδομάδα.

Κατανοώ ότι θα εκφραστούν προβληματισμοί για το θέμα αυτό. Γιατί άραγε να κινηθούμε τώρα, σε τόσο αρχικό στάδιο κι όχι αργότερα; Διότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί -η εμπειρία της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών (PLF) το προηγούμενο καλοκαίρι μας έδειξε ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας.

Εύλογα οι πολίτες θα αναρωτηθούν εάν αυτό το πιστοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους περιορισμό της ελευθερίας μας να ταξιδεύουμε. Όχι, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο. Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό.

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά δεν διαθέτουν πιστοποιητικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν υπό τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς κανόνες, όπως το υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστούν μέσα στο 2021 καθώς πορευόμαστε προς την επίτευξη ανοσίας. Ωστόσο, θα ήταν περίπλοκο και οικονομικά ασύμφορο να εφαρμόζονται τέτοια μέτρα από όλους.

Τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των δεδομένων; Όχι. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη ετοιμάσει το μοντέλο ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις αεροπορικές, θαλάσσιες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις, το οποίο μοιραστήκαμε με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Το πιστοποιητικό διαθέτει κωδικό QR, ένα μοναδικό αναγνωριστικό του εγγράφου και μια ψηφιακή σφραγίδα. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με το portal μας gov.gr ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητα του πιστοποιητικού. Τα στοιχεία αναγράφονται σε δύο γλώσσες και περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του κατόχου, τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, τον τύπο του εμβολίου, καθώς και την ημερομηνία και την τοποθεσία όπου έγινε η χορήγηση των δόσεων. Όλα τα στοιχεία είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κρυπτογραφούνται εντός δευτερολέπτων. Και όσον αφορά την προστασία των δεδομένων είναι ασφαλή και προστατευμένα. Έχω δεσμευτεί να μοιραστώ αυτή την τεχνολογία και τεχνογνωσία με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Μολονότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τα ταξίδια, ελπίζω και πιστεύω ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν και τα δύο. Δέχομαι πως πολλοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες δεν θα εμβολιαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε στα αεροδρόμια τα κορυφαία διεθνώς συστήματα έξυπνων ελέγχων που διαθέτουμε.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που θα προσφέρει ένα κοινά συμφωνημένο πρότυπο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι σιγουριά, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν απαλλαγμένοι από περιορισμούς καραντίνας αφότου εμβολιαστούν και αποκτήσουν σημαντικό βαθμό ανοσίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέτω τώρα το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν να επεξεργάζονται αυτή την πρωτοβουλία αμέσως, για την κατάλληλη διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού και των σχετικών  πρακτικών που θα απαντούν στις όποιες ανησυχίες.

Πάνω από όλα, δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο με βάση τον εμβολιασμό. Δεν αποσκοπεί στον περιορισμό της δυνατότητας των πολιτών να ταξιδεύουν. Αντίθετα, αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας. Ακριβώς για να μπορεί να φέρει σε πέρας τέτοιου είδους συνεργατικά εγχειρήματα, δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

X