Ήρθε η ώρα η ΕΕ να έρθει πιο κοντά στους πολίτες

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, θέτοντας στο επίκεντρο τις περιφέρειες και τις πόλεις της». [Guillaume Horcajuelo (EPA-EFE)]

Η παροχή μεγαλύτερης εξουσίας σε πόλεις και περιφέρειες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ θα βοηθούσε στην πιο παραγωγική ενσωμάτωση της κριτικής προς την ΕΕ και θα αποτελούσε μια καλή στρατηγική κατά την περαιτέρω αποξένωση μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της, υποστηρίζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα.

Η βίαιη εισβολή στην Ουκρανία υπενθύμισε ότι, παρά τις διαφορές τους, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συνδέονται στενά με τη δέσμευση για ειρήνη, κοινές θεμελιώδεις αξίες, δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του κοινού στην ΕΕ παραμένει χαμηλή: τα πρόσφατα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποτελούν στιγμή ανακούφισης, όχι πανηγυρισμού, καθώς το 41% ψήφισε την ακροδεξιά.

Σήμερα, η Ημέρα της Ευρώπης, μετά από ένα χρόνο συζητήσεων που διεξήχθη μέσω της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, είναι καιρός για έναν ειλικρινή προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο μεταρρύθμισης του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ. Ως εκ τούτου, να είναι πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και πιο κοντά στους ανθρώπους που υπηρετούν.

Η πανδημία και η ανθρωπιστική ανταπόκριση στον πόλεμο στην Ουκρανία έδειξαν ότι η ΕΕ εξαρτάται από τις περιφέρειες, τις πόλεις και τα χωριά της σε περιόδους κρίσης. Οι Γενναίοι δήμαρχοι στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων τους στην Ουκρανία, ενώ οι παραμεθόριες περιοχές της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας παρέχουν βοήθεια και καταφύγιο στη μεγάλη πλειοψηφία των πάνω από 5 εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων. Πόλεις και περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και πρώτες βοήθειες και τα στέλνουν στην Ουκρανία.

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ υποστηρίζουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες και με άλλους τρόπους, παρέχοντας πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στη στέγαση, στην εκπαίδευση και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Η ΕΕ έχει υποστηρίξει γρήγορα αυτές τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα κονδύλια της ΕΕ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νέας έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποίησε την πολιτική συνοχή της ΕΕ – περιφερειακά κονδύλια – για να στηρίξει τις περιφέρειες που υποδέχονται πρόσφυγες. Η ανάγκη για συνοχή δεν ήταν ποτέ πιο σαφής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης θέσει υπό σοβαρή πίεση την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και αυξάνει την ενεργειακή φτώχεια, η οποία ήδη πλήττει περισσότερους από 30 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η απόφαση να συνεχίσουμε να αγοράζουμε ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα απέτυχε. Με τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους να ανησυχούν για την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν μπορεί να υπάρξει στα ορυκτά καύσιμα. Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου περιβάλλοντος. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν ρόλο στην αποκέντρωση της ενέργειας, στην ενίσχυση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των κτιρίων.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις είναι το επίπεδο διακυβέρνησης που χαίρει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, ακούει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και ενεργεί σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Οι τοπικοί και περιφερειακοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι εφαρμόζουν επίσης το 70% των νόμων της ΕΕ στα εδάφη μας. Ωστόσο, αυτός ο κρίσιμος ρόλος δεν αντικατοπτρίζεται στη διαδικασία που θεσπίζει αυτούς τους νόμους σε επίπεδο ΕΕ.

Είναι καιρός να αναβαθμιστεί αυτός ο ζωτικός ρόλος μέσω της Επιτροπής των Περιφερειών, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει πέρα από την τρέχουσα συμβουλευτική της λειτουργίας για έναν δεσμευτικό ρόλο σε τομείς με την ακριβή εδαφική διάσταση. Αυτό θα γίνει σε καλύτερη ρύθμιση και μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην ΕΕ. Θα δώσει στους 1,2 εκατομμύρια τοπικούς και περιφερειακούς ηγέτες έναν λόγο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της.

Μετά από ένα χρόνο συζητήσεων και καλών προθέσεων, η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης έδειξε ότι οι πολίτες απαιτούν περισσότερη διαφάνεια, συμπερίληψη, βιωσιμότητα και ασφάλεια. Ο θεσμικός διάλογος διεξήχθη στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αλλά η διαδικασία ενίσχυσε την ιδέα ότι οι τοπικοί και περιφερειακοί εκλεγμένοι ηγέτες είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των πολιτών και των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρώπης. Είναι καιρός να μιλήσουμε και να δράσουμε εκτός της ΕΕ και των εθνικών πρωτευουσών, αν θέλουμε να επιβιώσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να επιτρέψουμε στους σκεπτικιστές και σε όσους αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω να έχουν φωνή.

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης απέδειξε επίσης ότι πολλές βελτιώσεις είναι δυνατές στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνθήκης της ΕΕ. Για παράδειγμα, το άρθρο 20 της Συνθήκης ορίζει ότι «Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται ως υποψήφιοι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις δημοτικές εκλογές στο κράτος μέλος διαμονής τους, υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους» .

Μέσω των εκατοντάδων τοπικών και περιφερειακών εκλογών, μπορούμε να ασχοληθούμε με τα ευρωπαϊκά θέματα, δεδομένου ότι οι περιφερειακές και τοπικές αρχές εφαρμόζουν το 70% της νομοθεσίας της ΕΕ. Παρόλο που το δικαίωμα αυτό προβλέπεται στις Συνθήκες εδώ και πολλά χρόνια, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απέτυχαν να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε επίπεδο βάσης.

Η υπηκοότητα της ΕΕ σημαίνει δικαιώματα και ευθύνες. Μία από αυτές είναι και η εκλογή. Ως εκ τούτου, η εν λόγω διάταξη της Συνθήκης αποτελεί μια ανεκμετάλλευτη ακόμη ευκαιρία στην οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να περιμένουν από την ΕΕ να επενδύσει καλύτερα, ιδίως μεταξύ των εκλογών της ΕΕ. Αυτό πρέπει επίσης να λυθεί τώρα, αν δεν θέλουμε να επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές και τους λαϊκιστές να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί.

Για βασικές απαιτήσεις όπως η υγεία, η άμυνα, η αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, οι αλλαγές στη Συνθήκη δεν πρέπει να αποτελούν ταμπού. Ως εκ τούτου, η πρόταση για μια νέα Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια ευκαιρία για να γίνει πραγματικότητα αυτή η θεμελιώδης αλλαγή του ρόλου της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της Επιτροπής των Περιφερειών.

Αντίθετα, αν η διάσκεψη δεν επιφέρει καμία αλλαγή, θα γίνει αντιληπτή ως περισσότερη βιτρίνα των Βρυξελλών χωρίς προστιθέμενη αξία για τους πολίτες. Πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με τις πολλές προτάσεις για μεταρρύθμιση, διαφορετικά κινδυνεύει να θεωρηθεί ως ένα ακόμη ανούσιο εργαλείο προπαγάνδας.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, θέτοντας στο επίκεντρο τις περιφέρειες και τις πόλεις της. Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα ανταποκριθεί στην προστασία των προσφύγων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής οικονομικής έκτακτης ανάγκης και στην ανάκαμψη μετά την πανδημία που θα διαμορφώσει τις απόψεις των πολιτών για το 2024. Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι κρίσιμοι για την ένταση της αίσθησης των πολιτών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πραγματικά σημασία για αυτούς, τις οικογένειές τους και τις ζωές τους.

Είναι καιρός η ΕΕ να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της.