Ζεεχόφερ για μεταναστευτικό: Διακυβεύεται η συνοχή Ευρώπης

[Clemens Bilan/EPA/EFE]

Την εφαρμογή του σχεδίου για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα γερμανικά σύνορα πρόκειται να αποφασίσει σήμερα (18 Ιουνίου) η βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), θέτοντας σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του CSU, Χόρστ Ζεεχόφερ, δήλωσε ότι διακυβεύεται η συνοχή Ευρώπης και Γερμανίας.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η σύναψη συμφωνίας κατά τη Σύνοδο κορυφής της  ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Μέρκελ: Αποφασιστικό τεστ για το μέλλον της Ευρώπης η μετανάστευση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διατύπωσε χθες (13 Ιουνίου) την εκτίμηση ότι η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί ένα «αποφασιστικής σημασίας τεστ» για το μέλλον της Ευρώπης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τα μέλη να εγγυηθούν την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, να διανείμουν με δίκαιο τρόπο όσους επιτρέπεται να παραμείνουν και να επιστρέψουν άμεσα όσους δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση και επιδιώκει διμερείς συμφωνίες με εταίρους, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, παρόμοια με αυτή που συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ το 2016.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Bild, το CSU θα δώσει στη Μέρκελ δύο εβδομάδες προθεσμία μέχρι τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει μια ευρωπαϊκή λύση πριν την επιβολή του σχεδίου του Ζεεχόφερ. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του CSU διαφώνησε με το εν λόγω δημοσίευμα.

Γερμανία: 62% των πολιτών θέλει σκληρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό

Οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν να υιοθετηθεί σκληρότερη στάση στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης από αυτήν της κυβέρνησης Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Μέγιστη δυνατή συμφωνία»

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συμφωνεί από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για την ανάγκη μιας πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης και ευελπιστεί να καταλήξει σε μια πολιτικά αποδεκτή λύση από όλα τα κράτη μέλη που θα διευκόλυνε την Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν κύρια σημεία εισόδου.

Διπλωματική πηγή της ΕΕ δήλωσε στο AFP ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες την Τρίτη, προκειμένου να βοηθήσει στην προετοιμασία της Συνόδου κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, το Παρίσι ελπίζει να επιτύχει αυξημένη χρηματοδότηση για τον Frontex, εναρμονισμένους κανόνες για το άσυλο και δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στην Αφρική.

«Ευελπιστούμε να έχουμε την μέγιστη δυνατή συμφωνία τόσο την Τρίτη, όσο και στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας στο AFP.

Μέρκελ: Συμφωνεί με Μακρόν για το προσφυγικό, αλλά όχι για την Ευρωζώνη

Ανοικτή στα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής και αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο ARD την Κυριακή (10 Ιουνίου).

X