Υποψήφιος για το ευρωπαϊκό Βραβείο Ζαχάρωφ ο Snowden

ppoiufdcfvgbhnjm.jpg

Τον Αμερικανό πρώην πράκτορα Edward Snowden για το ευρωπαϊκό βραβείο «Ζαχάρωφ 2013» προτείνουν επίσημα οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, καθώς «διαφώτισε» τους Ευρωπαίους πολίτες αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εναντίον της ΕΕ.

Η ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) της Ευρωβουλής αποφάσισαν να προτείνουν τον Αμερικανό πρώην πράκτορα Edward Snowden για το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Ζαχάρωφ», που χορηγεί κάθε χρόνο η ΕΕ.

Προκειμένου να μπουν επίσημα στη λίστα για το βραβείο, οι υποψήφιοι θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν τη στήριξη τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών ή μιας πολιτικής ομάδας. Τον Οκτώβριο η Ευρωβουλή θα αποφασίσει για το νικητή του βραβείου για το 2013.

Τον περασμένο Μάιο, ο 30χρονος Edward Snowden διέρρευσε πληροφορίες στην εφημερίδα Guardian σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας NSA παρακολουθούσε μυστικά εταιρείες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, προκαλώντας δριμείες αντιδράσεις σε όλη την ΕΕ.

Αναγκασμένος να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις, ο Snowden δεν μπορούσε να βρει καταφύγιο στην Ευρώπη, καθώς όλες οι χώρες αρνήθηκαν να χορηγήσουν άσυλο. Αφού ξόδεψε εβδομάδες στο αεροδρόμιο της Μόσχας, τελικά βρήκε προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, με την ακριβή του τοποθεσία να διατηρείται μυστική για λόγους ασφαλείας.

«Ο Edward Snowden διακινδύνευσε την ελευθερία του για να μας προστατέψει και αξίζει να τιμηθεί που μας διαφώτισε για τις συστημικές παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες», αναφέρει σε δήλωσή του το Κόμμα των Πρασίνων.

«Αντί να του χορηγήσουν άσυλο στην ΕΕ, οι δειλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον εγκατέλειψαν. Ελπίζουμε η πρότασή μας να τύχει ευρείας υποστήριξης στην Ευρωβουλή και ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει σύμβολο απόρριψης, αυτής της μαζικής και παράνομης εισβολής στην ιδιωτική ζωή των πολιτών παγκοσμίως», συνεχίζει η δήλωση.

Το Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο ξεκίνησε τον θεσμό του Βραβείου Ζαχάρωφ το 1988 «για να τιμήσει άτομα και οργανισμούς για τις προσπάθειές τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών».