Βουλγαρία: Σε καραντίνα όλη η ηγεσία λόγω επαφής με κρούσμα

Η υπόθεση είναι σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο τηρούνται τα μέτρα κατά του COVID-19 στη Βουλγαρία σε ανώτατο επίπεδο. [EPA-EFE / VASSIL DONEV]

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός, ορισμένοι βασικοί υπουργοί και οι περισσότεροι ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων χρειάστηκε να τεθούν σε καραντίνα την Τρίτη λόγω των επαφών τους με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νικόλα Μίντσεφ, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Η υπόθεση είναι σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο τηρούνται τα μέτρα κατά του COVID-19 στη Βουλγαρία σε ανώτατο επίπεδο.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Στα πλαίσια αυτού διαμορφώθηκε η πολιτική θέση της Βουλγαρίας σχετικά με το βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Η συνεδρίαση διήρκεσε πάνω από 5 ώρες. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι ο Μίντσεφ δεν αισθανόταν καλά και ότι είχε βρεθεί θετικός στο COVID-19.

Ο Επικεφαλής Κρατικός Επιθεωρητής Υγείας, καθηγητής Έιντζελ Κούντσεφ εξήγησε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο Συμβούλιο απομονώθηκαν, τα τεστ τους ελέγχθηκαν και αναμένεται να εκδοθεί επίσημη εντολή καραντίνας από τις υγειονομικές αρχές.

Εάν η καραντίνα είναι 10 ημέρες, όπως ήταν μέχρι την Κυριακή, πιθανότατα να μην πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του επανεκλεγέντος Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ (19 Ιανουαρίου) ούτε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ στη Βόρεια Μακεδονία (18 Ιανουαρίου). Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι πολιτικοί να επωφεληθούν από τους νέους κανόνες, που θεσπίστηκαν την Τρίτη και οι οποίοι μειώνουν την καραντίνα στις 7 ημέρες για τις επαφές με κρούσμα. Προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο να μην έχουν συμπτώματα COVID-19.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ λέει ότι θα επισκεφθεί τα Σκόπια αυτόν τον μήνα για να ξεκινήσει διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ακριβής ημερομηνία δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα.

Αυτό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας σχολιάστηκε αρνητικά από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το GERB. Κατηγόρησε τον Νίκολα Μίντσεφ για «πλήρη ανευθυνότητα». Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προέρχεται από το κόμμα «Η Αλλαγή Συνεχίζεται», το οποίο κέρδισε τις εκλογές και πρότεινε τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ.

«Θεωρώ ότι η συμπεριφορά του κ. Μίντσεφ, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με εμάς για πάνω από έξι ώρες και δεν μας ενημέρωσε ότι δεν αισθανόταν καλά και ήταν πιθανό να έχει ήδη μολυνθεί, αποτελεί ένδειξη απόλυτης ανευθυνότητας απέναντι στην υγεία όλων των μελών του συμβουλευτικού συμβουλίου», έγραψε στο Facebook η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB Ντεσισλάβα Ατανάσοβα.

Σύμφωνα με την ίδια, λόγω της συμπεριφοράς του Μίντσεφ, στην πράξη το κράτος θα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο – χωρίς την παρουσία του προέδρου, του πρωθυπουργού, των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, των υπουργών και των επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών. Το εν λόγω περιστατικό χρησιμοποιήθηκε προς όφελος του πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλά «διαφήμισε» την υπεύθυνη συμπεριφορά του κάνοντας αναμνηστική δόση εμβολίου και αναρτώντας φωτογραφία στο Facebook.

Ένας από τους πλέον «πληγέντες» ήταν ο ηγέτης των ακραίων εθνικιστών «Vazrazhdane» Κόσταντιν Κοσταντίνοφ. Το κόμμα του προγραμματίζει διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών μέτρων και του πράσινου πιστοποιητικού μπροστά από το κοινοβούλιο στις 12 Ιανουαρίου. Τώρα ο Κοσταντίνοφ θα τεθεί σε καραντίνα και δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτήν. Οι φωτογραφίες από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου δείχνουν ότι ήταν χωρίς μάσκα προσώπου ενώ είναι γνωστό ότι δεν είναι εμβολιασμένος.