Βουλγαρία: Ετοιμάζει ιστοσελίδα με παρενέργειες των εμβολίων

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αμφιβάλλουν. Είναι ένα μειονέκτημα ότι δεν μιλάμε για παρενέργειες. Σκοπεύουμε να κάνουμε εκστρατεία, να μιλήσουμε με ανθρώπους που λένε ότι έχουν παρενέργειες», εξήγησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. [EPA-EFE/VASSIL DONEV]

Οι βουλγαρικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ιστότοπου για την αναφορά παρενεργειών των εμβολίων κατά του COVID.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αμφιβάλλουν. Είναι ένα μειονέκτημα ότι δεν μιλάμε για παρενέργειες. Σκοπεύουμε να κάνουμε εκστρατεία, να μιλήσουμε με ανθρώπους που λένε ότι έχουν παρενέργειες», εξήγησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Αναπληρωτής καθηγητής Αντόν Τόνεφ, σε συνέντευξή του στην Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοινώθηκε την Πέμπτη. «Μέχρι τώρα, η Βουλγαρία ακολουθούσε αυστηρά την ευρωπαϊκή πολιτική και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κυρίως τις επαναλαμβάναμε και εξηγούσαμε τι γινόταν στην Ευρώπη. Αλλά ο έλεγχος της κρίσης του Covid δεν εξαρτάται μόνο από στατιστικά στοιχεία», είπε ο Τόνεφ. Πρόσθεσε ότι η Δυτική Ευρώπη μπορεί να έχει μικρότερο αριθμό κριτηρίων λόγω των όμοιων βασικά συστημάτων υγείας, αλλά για συστήματα υγείας όπως αυτό της Βουλγαρίας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πρόσθετοι παράγοντες.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι κλίνες εντατικής θεραπείας για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 θα είναι ο κύριος δείκτης για τη διαχείριση του νέου κύματος της πανδημίας που προκαλεί η παραλλαγή Omicron. Όταν το 80% των κλινών ΜΕΘ θα είναι κατειλημμένες, οι επιχειρήσεις και τα σχολεία θα κλείσουν και το πράσινο πιστοποιητικό δεν θα επιτρέπει πλέον την πρόσβαση σε μέρη όπως εστιατόρια, εμπορικά κέντρα κ.λπ.

Αυτή τη στιγμή 584 από τις 1268 κλίνες ΜΕΘ στη Βουλγαρία είναι κατειλημμένες.