Τσεχία: Ελπίδες για ταχεία έγκριση του εμβολίου Novavax

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) άρχισε να εξετάζει αίτηση έγκρισης του εμβολίου Novavax στα μέσα Νοεμβρίου 2021. [Shutterstock / vovidzha]

Η Τσεχία προσβλέπει σε ταχεία έγκριση του εμβολίου Novavax κατά του COVID-19, με την ελπίδα ότι αυτό θα μεταπείσει τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα εμβόλια με βάση τις πρωτεΐνες, όπως το Novavax, θα μπορούσαν να πείσουν τους ανεμβολίαστους ανθρώπους να αλλάξουν γνώμη, καθώς τα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται τώρα, έχουν βρεθεί στο κέντρο μαζικών εκστρατειών παραπληροφόρησης.

«Αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για εκείνους τους ανθρώπους που για κάποιο λόγο -ακόμα και αν ο λόγος αυτός βασίζεται στην παραπληροφόρηση- δεν είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν με τα ήδη διαθέσιμα εμβόλια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας, Άνταμ Βόιτσεκ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) άρχισε να εξετάζει αίτηση έγκρισης του εμβολίου Novavax στα μέσα Νοεμβρίου 2021. Επιπλέον, σύντομα αναμένεται η έγκρισή του από τις αμερικανικές αρχές.

Η Τσεχία έχει παραγγείλει 370.000 δόσεις του εμβολίου Novavax. Το υπουργείο Υγείας αναμένει τις παραδόσεις εμβολίων αυτών που έχουν ως βάση τις πρωτεΐνες στις αρχές του 2022. Ένα βασικό συστατικό του υποψήφιου εμβολίου θα παραχθεί σε εγκαταστάσεις της Novavax που βρίσκονται κοντά στην Πράγα.

Ο EMA έχει ήδη εγκρίνει τα εμβόλια των εταιριών Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA για την παραγωγή ανοσολογικής απόκρισης στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, αλλά και τα εμβόλια των εταιριών AstraZeneca και Johnson & Johnson που αποτελούνται από έναν άλλο ιό.

Η Novavax είναι επί του παρόντος η μοναδική εταιρία που παράγει εμβόλιο, το οποίο είναι στο τελικό στάδιο της έγκρισης από τον EMA, καθώς έχει υποβάλει αίτηση άδειας κυκλοφορίας. Αντίθετα, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού των εταιριών Valneva και Sanofi επανεξετάζονται.