Τουλάχιστον δύο νεκροί και 16 τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο πυραυλοκινητήρων στο Βελιγράδι 

Η αιτία της έκρηξης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το εργοστάσιο κατασκεύαζε πυραύλους κατά του χαλαζιού. [Shutterstock / Oleg Elkov]

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Έκρηξη στην εταιρεία EdePro, η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα για πυραύλους, πυραυλοκινητήρες τούρμπο και καύσιμα, συγκλόνισε το προάστιο Λεστάνε του Βελιγραδίου στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι και να τραυματιστούν 16. 

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το εργοστάσιο κατασκεύαζε πυραύλους κατά του χαλαζιού.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται ότι παράγει διάφορα είδη πυραύλων: μια αναβαθμισμένη έκδοση του ρωσικού πυραύλου επιφανείας-επιφανείας Grad, τον G-2000, το πυραυλικό σύστημα Alas, καθώς και καύσιμα και κινητήρες πυραύλων.  

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 11 πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν στο σημείο και ότι ένα μεγάλο σύννεφο καπνού ήταν ορατό νότια του κέντρου του Βελιγραδίου. Άνθρωποι που ζουν στην περιοχή δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις και ένιωσαν τις δονήσεις να ταρακουνούν τα σπίτια τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του, επικαλούμενο τον διοικητή της Πυροσβεστικής και Διάσωσης του Βελιγραδίου, ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη εμβαδού 240 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία ήταν αποθηκευμένες 500 ρουκέτες με 30 κιλά καυσίμου πυραύλων η καθεμία, δηλαδή 15 τόνοι εκρηκτικών.

Το υπουργείο ανέφερε το βράδυ ότι οι πυροσβέστες και οι διασώστες είχαν σταθεροποιήσει την κατάσταση και διεξήγαν έρευνα εδάφους με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους με θερμική απεικόνιση, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν θύματα και τραυματίες.

Σε δημοσιογράφους και παρευρισκόμενους δεν επιτρεπόταν ακόμη τις βραδινές ώρες να πλησιάσουν περισσότερο από 200 μέτρα από το σημείο, από φόβο μήπως υπάρχουν ακόμη πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ακόμα.

(EURACTIV.rs | betabriefing.com)