Το Κοσσυφοπέδιο είναι συγκρατημένα αισιόδοξο για την απελευθέρωση της βίζας

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνησή του εργάζεται σκληρά για να αποκαταστήσει την εικόνα του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένει ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν κάνει τη διαφορά. [EPA-EFE/FILIP SINGER]

Καθώς οι ηγέτες της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων προετοιμάζονται για μια πολυάσχολη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, το Κοσσυφοπέδιο έλαβε ενδείξεις ότι μπορεί τελικά να υπάρχει λόγος να ελπίζει για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνησή του εργάζεται σκληρά για να αποκαταστήσει την εικόνα του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένει ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν κάνει τη διαφορά.

«Η εικόνα του Κοσσυφοπεδίου έχει βελτιωθεί σημαντικά και αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη στάση και τις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΕ σχετικά με [το Κοσσυφοπέδιο]… Έχουμε εκπληρώσει εδώ και καιρό τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, 95 από αυτά, που είναι υπερδιπλάσια από άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κούρτι προειδοποίησε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, καθώς δεν μπορεί να υποσχεθεί ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει η απελευθέρωση.

«Δεν μπορώ να δώσω μια ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να απελευθερωθεί η βίζα, σε αυτή τη σύνοδο κορυφής ή σε αυτή τη διάσκεψη, διότι δεν είναι στα χέρια μας», πρόσθεσε.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση της βίζας από το 2018, αλλά οι κάτοικοί του παραμένουν οι μόνοι στην περιοχή που δεν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα. Επιπλέον, κατατάσσεται υψηλότερα από πολλές περιφερειακές χώρες σε δείκτες διαφθοράς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και μεμονωμένα κράτη μέλη έχουν επανειλημμένα ζητήσει όλα αυτά τα χρόνια από την ΕΕ να άρει τους φραγμούς στην έκδοση βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, αλλά οι προσπάθειες να συμβεί αυτό παραμένουν ανεπιτυχείς.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Σύμφωνα με το Radio Free Europe, διπλωματικές πηγές εντός της ΕΕ αναφέρουν ότι η Γαλλία δείχνει σημάδια ότι μπορεί να υποχωρήσει από τη σθεναρή αντίθεσή της στην απελευθέρωση μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (20 Ιουνίου).

«Σε επίπεδο ομάδων εργασίας και σε τεχνικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν έχουμε δει ακόμη καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της απόφασης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Όμως, έχουμε δει, πρόσφατα, την αύξηση της ετοιμότητας γι’ αυτό σε πολιτικό επίπεδο. Υπάρχει δέσμευση σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο και αυτό δίνει ελπίδα», δήλωσαν στο RFE.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει επίσης ασκήσει πιέσεις απευθείας στη Γαλλία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του, ενώ οι πρόσφατες εκκλήσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα.

Η απελευθέρωση των θεωρήσεων αναμένεται επίσης να συζητηθεί στη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (23 Ιουνίου), πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, παρόμοιες στιγμές αισιοδοξίας στο παρελθόν αποδείχθηκαν άκαρπες και η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου παραμένει επιφυλακτική, όπως καταδεικνύουν οι μετρημένες απαντήσεις του Κούρτι.

Για παράδειγμα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία μπορεί να έχουν τελειώσει, η κεντρώα ομάδα του προέδρου Μακρόν προβλέπεται να χάσει την πλειοψηφία της στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Την ίδια στιγμή, ο ακροδεξιός συνασπισμός της Μαρίν Λεπέν κέρδισε αρκετές έδρες για να εξασφαλίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα. Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.