Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Λιονέλ Μέσι

[EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo]

Τη δικαστική διαμάχη γύρω από το εμπορικό του σήμα κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής, Λιονέλ Μέσι, σε βάρος της ισπανικής εταιρείας Massi, η οποία διαθέτει είδη ένδυσης και εξοπλισμό για ποδηλάτες.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο σταρ του ποδοσφαίρου έχει το δικαίωμα να καταχωρίσει το σήμα «Messi» για αθλητικά είδη και ενδύματα, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει σύγχυση των δύο σημάτων και ονομάτων, δεδομένου ότι η φήμη του «ξεπερνά» τις όποιες οπτικές και φωνητικές ομοιότητες μεταξύ του σήματός του και του σήματος της «Massi».

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2011, όταν ο Λιονέλ Μέσι ζήτησε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) την καταχώρηση του σήματός του, για ενδύματα, υποδήματα, αθλητικά είδη και είδη γυμναστικής.

Εντούτοις, λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία Massi άσκησε αίτηση ανακοπής κατά της καταχωρήσεως του σήματος του Μέσι στο EUIPO, ισχυριζόμενη πως υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης του σήματός της, με αυτό του ποδοσφαιριστή.

Χάνουν την πατέντα τα Crocs στην Ευρώπη

Η πατέντα των αμερικανικών υποδημάτων Crocs δεν θα χρησιμοποιείται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που στήριξε την απόφαση του στην επιχειρηματολογία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), επικαλούμενο έλλειψη «καινοτομίας» .

Η αίτηση της Massi έγινε δεκτή δύο χρόνια αργότερα, με το EUIPO να εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης των σημάτων των δύο εταιρειών. Ωστόσο, διαφωνώντας με την απόφαση του EUIPO, ο Μέσι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης.

Την Πέμπτη, το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του EUIPO, εκτιμώντας ότι, παρά τις όποιες ομοιότητες των σημάτων, φαίνεται μάλλον απίθανο ο μέσος καταναλωτής να μην συσχετίσει τον όρο «Messi» με το όνομα του διάσημου ποδοσφαιριστή, καθώς ο άσος της Μπαρτσελόνα αποτελεί δημόσιο πρόσωπο που υπερβαίνει τον χώρο του αθλητισμού.

X