Την αγγλική επίσημη γλώσσα των Βρυξελλών, θέλει Βέλγος υπουργός

grandplaceeuractivphoto.jpg

Εάν οι Βρυξέλλες φιλοδοξούν να γίνουν μια διεθνής πόλη, τότε τα αγγλικά θα πρέπει να γίνουν η επίσημη γλώσσα τους, είπε στην EurActiv ο Φλαμανδός υπουργός παιδείας, Pascal Smet.

«Για τα επόμενα 20 χρόνια, τα αγγλικά θα κυριαρχήσουν ως παγκόσμια γλώσσα. Είναι η γλώσσα του πολιτικού κόσμου, του διπλωματικού, του τουριστικού τομέα», σχολίασε στην EurActiv στο περιθώριο παρουσίασης ενός προγράμματος για την ενίσχυση της πολυγλωσσίας (Marnix Plan) στις Βρυξέλλες.

«Εάν οι Βρυξέλλες θέλουν να είναι διεθνής πόλη, πρέπει να πάνε ακόμη παραπέρα και να δηλώσουν την αγγλική ως επίσημη γλώσσα της πόλης», τόνισε.

Στοιχεία του προγράμματος Marnix Plan δείχνουν ότι το 63.2% των κατοίκων του Βρυξελλών είναι ντόπιοι που μιλούν γαλλικά, ενώ λιγότερο από το 20% είναι Ολλανδοί. Μόλις 2.5% έχουν ως μητρική γλώσσα την αγγλική και 29.7% των κατοίκων της πόλης τονίζουν ότι μιλούν καλά ή πολύ καλά αγγλικά.

«Αυτό που θα ήθελα να δω είναι αυτοί που ζουν στις Βρυξέλλες να μπορούν να μιλούν τουλάχιστον μια κοινή γλώσσα, και αυτή θα μπορούσαν να είναι τα αγγλικά», είπε ο Smet.

Η ιδέα ίσως φαίνεται ελκυστική αλλά είναι δύσκολη στην εφαρμογή της καθώς απαιτεί την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην βελγική πρωτεύουσα. Το ήμισυ όλων των παιδιών που γεννιούνται στην πόλη δεν μιλούν καμία από τις τρεις εθνικές γλώσσες στο σπίτι, το οποίο το καθιστά μια πρόκληση για να διδαχθεί κάθε επιπλέον γλώσσα.

Στην πραγματικότητα, μιλούν αραβικά (21.1%) και άλλες γλώσσες όπως ισπανικά ή γερμανικά ως μητρική τους γλώσσα.

«Οι Βρυξέλλες είναι μια ανοιχτή πόλη, μια διεθνής πρωτεύουσα. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το θέμα [εκπαίδευση γλωσσών στα παιδιά] εδώ και τώρα», είπε στην EurActiv ο πρόεδρος της περιοχής των Βρυξελλών Rudi Vervoort.

X