Τη δέσμευση της Γερμανίας για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων ζητά ο Μακρόν

[Armando Babani/EPA/EFE]

Έκκληση προς την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη (10 Οκτωβρίου), προκειμένου οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και η γερμανική πλευρά να συμμετάσχει στο διάλογο αναφορικά με τις φιλόδοξες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από τη Γαλλία.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Μακρόν τόνισε τη σημασία του πολιτισμού στον «επαναπροσδιορισμό» της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς πολιτισμό», ανέφερε στο ακροατήριο, τονίζοντας τον κομβικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η γλώσσα, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και οι τέχνες, με στόχο να καταπολεμήσουν την «παρακμή» που εμποδίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο να αναπτυχθεί.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ εξήρε τους «στενούς φιλικούς δεσμούς και την αλληλεγγύη» μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ιστορία δείχνει ότι προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η Ευρώπη, χρειαζόμαστε κίνητρα από τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν προέβη σε συγκεκριμένες δηλώσεις σχετικά με το πόσο υποστηρίζει τα σχέδια του ομολόγου της για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Το μεγάλο όραμα του Μακρόν

«Αν είμαστε έτοιμοι για κοινές πολιτικές στην ασφάλεια, τη ψηφιακή υποδομή, την ενέργεια, τη μετανάστευση, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τότε ποιος μπορεί να μου εξηγήσει γιατί δεν μπορούμε να έχουμε έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης;», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε προηγούμενη ομιλία του για τη βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι: «Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε τη συζήτηση, έχουμε ένα χρόνο, για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να καταρτίσουμε έναν κοινό οδικό χάρτη.

Την Τετάρτη, η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε σε συνέντευξή της ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να μελετήσει τις προτάσεις της Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας τη στάση της Γερμανίας σχετικά με το ζήτημα του χρέους.

«Με μένα, δεν θα υπάρξει συσσώρευση εθνικού χρέους», δήλωσε στο δημοσιογραφικό όμιλο RND.

«Μάθετε τρεις, τέσσερις γλώσσες»

Ο διευθυντής της εκδήλωσης, Juergen Boos, ανέφερε ότι το άνοιγμα της έκθεσης βιβλίου από τους δύο ηγέτες καταδεικνύει τη δέσμευσή τους για «μια ισχυρή, ενοποιημένη Ευρώπη».

«Ο πολιτισμός είναι η σωστή προσέγγιση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού σχεδίου, είναι ευκολότερο από το να ξεκινάμε με την οικονομία», δήλωσε ο κ. Boos στο AFP.

Στη διάρκεια της έκθεσης, ο κ. Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία να ενθαρρύνει τους νέους της Ευρώπης να μάθουν τουλάχιστον δύο γλώσσες – «ή ακόμα τρεις ή τέσσερις» – και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα Erasmus.

Επιπλέον, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να διδάξουν στους νέους την αξία του πολιτισμού και της λογοτεχνίας.

X