Τέταρτο κύμα: Η Γερμανία καλεί στρατηγό να ηγηθεί της διαχείρισης κρίσεων

Ο υποστράτηγος Carsten Breuer συντόνισε τις περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις βοήθειας για την πανδημία της Bundeswehr, προκειμένου να βοηθήσει τα γερμανικά κρατίδια και τους δήμους που δεν μπορούσαν να αντέξουν το βάρος της μεγάλης αύξησης των μολύνσεων από τον κοροναϊό. [Shutterstock/franconiaphoto]

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Καθώς η κυβέρνηση «φανάρι» στη Γερμανία αγωνίζεται να περιορίσει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, για τέταρτη φορά, και η παραλλαγή Omicron ξεπροβάλλει απειλητική στον ορίζοντα, ένας στρατηγός του Ομοσπονδιακού Στρατού (Bundeswehr) εκλήθη για να τεθεί επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων.

Πρόκειται για τον υποστράτηγο Κάρστεν Μπρόιερ, που έχει μέχρι στιγμής συντονίσει τις περισσότερες από 7000 επιχειρήσεις πανδημικής συνδρομής του Ομοσπονδιακού Στρατού σε γερμανικά κρατίδια και δήμους που δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της μεγάλης αύξησης των μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Θα τεθεί επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων στο γραφείο του υπό διορισμό καγκελάριου Όλαφ Σολτς, κάτι που καθιστά έναν έμπειρο οργανωτή επικεφαλής της μέχρι στιγμής αποδιοργανωμένης γερμανικής διαχείρισης κρίσεων.

Για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της εντός δύο εβδομάδων, πρόκειται για ένα προβληματικό ξεκίνημα στη διακυβέρνηση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ο συμφωνηθείς συνασπισμός που αποτελείται από το σοσιαλδημοκρατικό SPD, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP είχε εργαστεί για τον περιορισμό των μέτρων που είναι διαθέσιμα στις κυβερνήσεις, καταργώντας τη νομική βάση για τους περιορισμούς.

Πολύ πριν η επόμενη κυβέρνηση καταλήξει στη συμφωνία συνασπισμού, τα κόμματα εργάζονταν ήδη από κοινού για την άρση της λεγόμενης «επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας» και την άρση έτσι της δυνατότητας των τοπικών κυβερνήσεων να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς, όπως λοκντάουν ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

«Όταν τίποτε άλλο δεν λειτουργεί, η Bundeswehr καταφθάνει», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη στη γερμανική τάση να βασίζεται στον στρατό της, που ως επί το πλείστον είναι ένα ανεπιθύμητο θετό παιδί, σε στιγμές μεγάλης ανάγκης.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de) 

(Alexandra Brzozowski | EURACTIV.com)