Τα πρώτα κρούσματα της «Flurona» σε Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης δεν θα κολλήσουν flurona, λόγω του στελέχους H3N2 που υπάρχει στο εμβόλιο. [Shutterstock / angellodeco]

Η Κροατία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα «flurona», ταυτόχρονης μόλυνσης από Covid-19 και γρίπη, το οποίο έχει καταγραφεί στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Andrija Štampar στο Ζάγκρεμπ. Το όνομα προκύπτει από τις λέξεις γρίπη και (κο)ρόνα. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τον Covid-19 και τον ιό της γρίπης Α, ή το λεγόμενο στέλεχος H3N2 της γρίπης των χοίρων.

Η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε από γρίπη σε γάμο και από κορονοϊό πριν από μια εβδομάδα, όταν η συνάδελφός της από τη δουλειά μολύνθηκε επίσης από Covid. Η Δρ. Jasmina Vraneš, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής Μικροβιολογίας του Διδακτικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Andrija Štampar, δήλωσε στη Jutarnji list, συνεργάτη του Euractiv.com, ότι αυτή την χρονική περίοδο μπορούμε να αναμένουμε ότι τέτοιες περιπτώσεις θα διαγιγνώσκονται συχνότερα.

Μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστωθεί συνολικά 175 κρούσματα γρίπης και τα περισσότερα ανήκουν στο στέλεχος H3N2 και μόνο δύο κρούσματα είναι H1N1.

Το πρώτο κρούσμα ασθενούς που μολύνθηκε ταυτόχρονα από flurona επιβεβαιώθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ο ασθενής νοσηλεύτηκε στο κλινικό νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα.

Μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα εποχικής γρίπης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ την Τρίτη αναφέρθηκαν 800 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορoνοϊό και 23 θάνατοι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης δεν θα κολλήσουν flurona, λόγω του στελέχους H3N2 που υπάρχει στο εμβόλιο.