Τα ποσοστά γυναικοκτονιών στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το ποσοστό των γυναικοκτονιών στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 8% από 106 το 2020 σε 109 το 2021, παρόλο που το έτος δεν έχει ακόμη τελειώσει, ανέφερε η κρατική αστυνομία. [Shutterstock / GIANFRI58]

Το ποσοστό των γυναικοκτονιών στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 8% από 106 το 2020 σε 109 το 2021, παρόλο που το έτος δεν έχει ακόμη τελειώσει, ανέφερε η αστυνομία του κράτους.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τον σύντροφό τους, τον πρώην σύντροφό τους ή από αρσενικό μέλος της οικογένειας.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι κλήσεις στα κέντρα κατά της παρενόχλησης αυξήθηκαν κατά 80% πέρυσι, παρά την αυξημένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης γύρω από το θέμα της έμφυλης βίας, σύμφωνα με ανάλυση της Il Sole 24 Ore. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών καταγγέλλει τέτοια περιστατικά στην αστυνομία.

“Η προστασία των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών την Πέμπτη. Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Marta Cartabia, έκανε λόγο για “ντροπή για την κοινωνία μας”, επισημαίνοντας τις “πάρα πολλές γυναίκες που σκοτώνονται” και τις “πάρα πολλές αιτήσεις βοήθειας χωρίς επαρκή και άμεση απάντηση”.

Η κυβέρνηση εργάζεται επί του παρόντος για την ψήφιση νομοσχεδίου για την καλύτερη πρόληψη των γυναικοκτονιών, την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

Ωστόσο, το ζήτημα φαίνεται επίσης να είναι βαθιά ριζωμένο στην αντίληψη του κόσμου, καθώς διαιωνίζεται μέσω των έμφυλων στερεοτύπων. Σύμφωνα με έρευνα της AstraRicerche, ένας στους τέσσερις Ιταλούς πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί μορφή βίας.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το 30% των ανδρών πιστεύει ότι η σωματική κακοποίηση κατά των γυναικών είναι λιγότερο σοβαρή όταν αυτές έχουν μια συγκεκριμένη στάση ή στέλνουν σήματα που δείχνουν ότι είναι “διαθέσιμες”. Ωστόσο, το 20% των γυναικών πιστεύει επίσης το ίδιο.