Συνεχίζεται ο εφιάλτης με τα μολυσμένα αυγά στην ΕΕ

[Ian Britton/Flickr]

«Εγκληματική» χαρακτήρισε τη μόλυνση εκατομμυρίων αυγών με εντομοκτόνο, ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας την Τρίτη (8 Αυγούστου), με τις αρχές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίζουν τις έρευνες περί ασφάλειας των τροφίμων.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αποσυρθεί εκατομμύρια αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, υπό το φόβο χρήσης του εντομοκτόνου Fipronil που συνεχίζει να εντείνεται. Στην Ολλανδία, ενδέχεται να κατασχεθούν εκατομμύρια κοτόπουλα.

Το Fipronil αποτελεί δημοφιλές εντομοκτόνο για τη θεραπεία των κατοικίδιων ζώων από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Ωστόσο, απαγορεύεται η χρήση του στην τροφική αλυσίδα, διότι σε περίπτωση λήψης μεγάλων ποσοτήτων, μπορούν να προκληθούν βλάβες σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου.

Από την πλευρά τους, οι ολλανδικές και βελγικές αρχές ανέφεραν ότι ο αυτουργός για τη διάδοση του εντομοκτόνου είναι προμηθευτής προϊόντων καθαρισμού στην Ολλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί, αρχικά, για τη μόλυνση στα τέλη Ιουλίου, όταν έλαβε επίσημη ειδοποίηση από το Βέλγιο, χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστώσει, εάν η χώρα είχε παραβιάσει κανόνες μην ενημερώνοντάς την νωρίτερα.

Δριμεία κριτική προς πάσα κατεύθυνση έχει εξαπολύσει και η βελγική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων. Σε δηλώσεις αναφέρθηκε ότι ενημερώθηκε για το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από το Fipronil μόλις στις αρχές Ιουνίου.

Την Τρίτη, η ρυθμιστική αρχή, που τόνισε επανειλημμένα ότι κανένα από τα αυγά που ελέγχθηκαν δεν περιείχε επίπεδα Fipronil πάνω από αυτά που θεωρούνται ασφαλή στην ΕΕ, δήλωσε ότι ένας δεύτερος έλεγχος μερικών εκ των βελγικών αυγών κατέδειξε επίπεδα που υπερβαίνουν τα όρια.

Δεδομένου ότι τα αυγά αυτά προήλθαν από παραγωγό που έχει αποκλειστεί από την αγορά ήδη από τις 18 Ιουλίου, συνεπάγεται ότι και τα μολυσμένα αυγά είχαν ήδη αποσυρθεί από την αλυσίδα εφοδιασμού, πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Schmidt υποστήριξε ότι πλέον δεν θα πρέπει να υπάρχουν μολυσμένα αυγά στα ράφια των καταστημάτων της Γερμανίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, κάποιες παρτίδες ενδεχομένως μολυσμένων αυγών από τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία είχαν αποσταλεί στη Σουηδία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας την Τρίτη, τα μολυσμένα αυγά βρέθηκαν σε πέντε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων και συνεπώς, όλα τα προϊόντα που παραμένουν στα εργοστάσια αυτά απαγορεύονται να πουληθούν.

Στο επίκεντρο τα πουλερικά

Τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της χώρας επικεντρώνεται πλέον στα πουλερικά που προορίζονται για το κρέας, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έχουν μολυνθεί με Fipronil.

Σύμφωνα με την ομάδα LTO Nederland, οι φάρμες από τις οποίες προήλθαν τα αυγά αυτά, παράγουν και κρέας κοτόπουλου.

Ο εκπρόσωπος για τα τρόφιμα της Greenpeace, Davin Hutchins, ανέφερε: «Η ευρεία επικράτηση του τοξικού εντομοκτόνου Fipronil στα ευρωπαϊκά αυγά δείχνει και πάλι πόσο μυστικοπαθής είναι η βιομηχανική παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας σχεδιάστηκε από τη βιομηχανία και υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις μας. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να εμπιστευθούν τη βιομηχανικού τύπου παραγωγή, για να εξασφαλίσουν, ότι τα ζωικά προϊόντα δεν περιέχουν ουσίες που θα βλάψουν το κοινό. Οι μαζικές ανακλήσεις λιανικής πώλησης είναι πολύ λίγες και πλέον είναι πολύ αργά. Όλα αυτά καταδεικνύουν σημαντικές αδυναμίες στο βιομηχανικό κρέας και το γαλακτοκομικό σύστημα».

«Η εργοστασιακή κτηνοτροφία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς σκανδάλων, από τις τρελές αγελάδες έως τη γρίπη των πτηνών, από τη γρίπη των χοίρων έως το κρέας του αλόγου. Αυτά είναι τα συμπτώματα ενός συστήματος που προσπαθεί να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος, ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Οι πολιτικοί και οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να συνεργαστούν και να εξυπηρετήσουν το κοινό, αντί να ανέχονται τους βιομηχανικούς κτηνοτρόφους και τους γαλακτοκομικούς γίγαντες. Χρειαζόμαστε μια θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα διατροφής μας, όπου οι πολιτικές προωθούν τη μικρότερη παραγωγή και κατανάλωση ζωικών προϊόντων, παρέχοντας κίνητρα για εναλλακτικές λύσεις με φυτικά προϊόντα. Ήρθε η στιγμή να μεταρρυθμίσουμε ριζικά το σύστημα τροφίμων μας, ώστε να είναι ασφαλέστερο, υγιέστερο και πιο διαφανές», κατέληξε.

X