Συνάντηση Μητσοτάκη – ΠΕΦ για τα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας

Συνάντηση Μητσοτάκη - ΠΕΦ στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή [Γραφείο Τύπου ΝΔ]

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή και συζήτησαν τα ζητήματα του κλάδου και θέματα ανάπτυξης.

Η Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων εξέθεσε στον Πρέοδρο της ΝΔ τα προβλήματα του κλάδου. Τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με τους ισχυρούς εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχνίας, είναι αφενός η υπερφορολόγηση και αφετέρου η υπερβολική αύξηση των επιστροφών (clawback) Όλα αυτά, μαζί με άλλα ρυθμιστικά μέτρα υποστηρίζουν ότι αποτελούν αντικίνητρα για επενδύσεις που αν υλοποιούνταν θα είχαν υψηλή προστιθέμενη αξία και θα ενίσχυαν τις εξαγωγές.

Το clawback τροχοπέδη στην ανάπτυξη, υποστηρίζει η φαρμακοβιομηχανία

Αναταράξεις για μια ακόμα φορά στον κλάδο της υγείας φαίνεται να προκαλεί η νέα δέσμη μέτρων και εν γένει η φαρμακευτική πολιτική του Υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία, η πολιτική του φαρμάκου είναι κομβικής σημασίας. Η ΝΔ στοχεύει στην στήριξη της εγχώριας παραγωγής, της απασχόλησης και των επενδύσεων στο κλάδο του φαρμάκου αλλά και στη σύνδεση της εγχώριας παραγωγής με την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Τόνισε μάλιστα ότι εστιάζει σε έναν δίκαιο μηχανισμό επιστροφής (clawback) και στον καθορισμό της αποζημίωσης του φαρμάκου με βάση τα θεραπευτικά αποτελέσματα και την υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Η ΝΔ, ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης, θα προχωρήσει έτσι ώστε να παρέχεται το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη δυνατή τιμή για τους ασθενείς αλλά παράλληλα να υπάρχει έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των δαπανών υγείας και ιδίως των φαρμάκων έχει αποτελέσει – και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες – πεδίο πολύ έντονης αντιπαράθεσης και σκανδαλολογίας στην Αθήνα.