Η Ελλάδα πιέζει για τρίτη δοση στο Ευρωπαϊκό «πράσινο διαβατήριο»

Απευθυνόμενος στους Έλληνες εν μέσω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής της Επιτροπής Ursula von der Leyen για να προτείνει το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ να είναι έγκυρο μόνο εάν περιλαμβάνει μια τρίτη δόση έξι μήνες μετά την τελευταία ένεση. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

ΑΘΗΝΑ | ΡΩΜΗ | ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μια τρίτη δόση μετά το πέρας έξι μηνών θα πρέπει να εισαχθεί στο πιστοποιητικό COVID της ΕΕ προκειμένου αυτό να είναι έγκυρο, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε το μέτρο σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τα πιστοποιητικά COVID να ισχύουν για εννέα μήνες μετά την τελευταία ένεση.

Απευθυνόμενος στους πολίτες στο 11ο κατά σειρά τηλεοπτικό του μήνυμα, εν μέσω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα γράψει στην επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν προτείνοντας το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ να είναι έγκυρο μόνο εάν περιλαμβάνει μια τρίτη δόση έξι μήνες μετά την τελευταία.

«Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος της ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που πρότεινε την έκδοση πιστοποιητικού COVID στην Ε.Ε. το 2020.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να τροποποιήσει τον κανονισμό της ΕΕ για το πιστοποιητικό COVID πριν αυτός λήξει μετά τις 30 Ιουνίου 2022.

Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής και των επιστημόνων σχετικά με την εισαγωγή μιας αναμνηστικής δόσης στο πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Ακόμα, ωστόσο, δεν έχει καταστεί σαφές πόσο καιρό θα ισχύει το πιστοποιητικό μετά την τελευταία δόση.

Μια πηγή προσκείμενη στο θέμα δήλωσε στη EURACTIV νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Επιτροπή συζητά τη λήξη του πιστοποιητικού, δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου COVID-19.

Δεν έχει Χριστούγεννα  για τους ανεμβολίαστους φέτος στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε κάθε σενάριο για νέο πλήρες λουκέτο.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι ενήλικες στην Ελλάδα δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως κινηματογράφους, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια από τη Δευτέρα, ακόμη και αν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID.

Επιπλέον, από τις 13 Δεκεμβρίου και μετά, απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο για τα εμβολιασμένα άτομα άνω των 60 ετών θα είναι η αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων δόσεων.

Σχεδόν 575.000 Έλληνες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και «γνωρίζουμε ότι αυτοί πλήττονται περισσότερο από τον ιό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εν τω μεταξύ, στη Ρώμη, η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να καταστήσει το διαβατήριο COVID έγκυρο για εννέα μήνες μετά από έναν πλήρη κύκλο εμβολιασμού.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες προτείνουν τη μείωση της περιόδου ισχύος σε έξι μήνες, υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο χάνει την αποτελεσματικότητά του μετά.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται μετά από έξι μήνες και απαιτείται μια τρίτη δόση για την ενίσχυση των αντισωμάτων που προστατεύουν από τον ιό.

Η κυβέρνηση είναι επίσης πιθανό να καταστήσει την τρίτη δόση υποχρεωτική για το ιατρικό προσωπικό και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας.

Από την 1η Δεκεμβρίου, η τρίτη δόση θα είναι διαθέσιμη για την ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών, καθώς η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει το τέταρτο κύμα.

Η κατάσταση του COVID-19 στην Ιταλία ανησυχεί τις περιφερειακές και εθνικές αρχές. Την Πέμπτη, η χώρα κατέγραψε 10.638 νέα κρούσματα και 69 σχετικούς θανάτους μέσα σε μία ημέρα.

Στην Ιταλία, επί του παρόντος, είναι υποχρεωτική η επίδειξη του δελτίου COVID για την είσοδο σε εγκαταστάσεις του τομέα της φιλοξενίας και για την εργασία σε δημόσιους φορείς.

Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τους κανόνες για το πράσινο διαβατήριο όσον αφορά τις εξετάσεις αντιγόνων. Ο Walter Ricciardi, σύμβουλος του Speranza, υποστηρίζει ότι οι ταχείες αντιγονικές εξετάσεις δεν είναι επαρκώς αξιόπιστες και ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την έκδοση των δελτίων COVID.

Εναλλακτικά, σκέφτονται επίσης να βρουν έναν συμβιβασμό, μειώνοντας την ισχύ του γρήγορου τεστ σε 24 ώρες αντί των 48 ωρών που ισχύει σήμερα.

 Η κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία ανησυχεί τις περιφερειακές και εθνικές αρχές: την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, τα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρξαν 10.638 νέα κρούσματα και 69 θάνατοι μέσα σε μία ημέρα.