«Στο τραπέζι» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

«Η υποχρεωτικότητα δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί, αλλά είναι ένα εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, θα εφαρμοστεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό». [EPA-EFE/ANGELO CARCONI]

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη χώρα- σύμφωνα με τον Ιταλό Υπουργό Υγείας, Roberto Speranza.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η αναμονή της πλήρους έγκρισης των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα μπορούσε να παρακαμφθεί, καθώς τα εμβόλια είναι ήδη ασφαλή. Σημείωσε ότι τα εμβόλια έχουν ήδη καταστεί υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

«Η υποχρεωτικότητα δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί, αλλά είναι ένα εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, θα εφαρμοστεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό», δήλωσε ο Speranza.

«Ο ιός εξακολουθεί να είναι ανάμεσά μας. Είτε θα ενισχύσουμε ξανά την εκστρατεία εμβολιασμού, είτε θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή -όπως μπορείτε να φανταστείτε- να χρησιμοποιήσουμε προηγούμενες τακτικές μας», δήλωσε ο Speranza. Πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθούν οι θάνατοι και να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας της G20 στη Ρώμη, ανέφερε ότι είναι στις προτεραιότητές του το «Σύμφωνο της Ρώμης για τον εμβολιασμό των κατοίκων όλου του κόσμου».

«Οι πλουσιότερες και ισχυρότερες χώρες αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν μια εκστρατεία εμβολιασμού για όλα τα έθνη», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση της πανδημίας δεν θα συμβεί πριν από το 2023 και «θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να εμβολιάσουμε τους πολίτες όλων των χωρών του κόσμου».