Στο «κόκκινο» η Φινλανδία λόγω αύξησης των κρουσμάτων COVID-19

[EPA-EFE / KIMMO BRANDT]

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECD) αλλάζει τον κατάλογο της χώρας από κίτρινο σε κόκκινο, πράγμα που σημαίνει ότι το ταξίδι εκεί δεν συνιστάται [EPA-EFE / KIMMO BRANDT]

Ανησυχητική επιδείνωση παρουσιάζει η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Φινλανδία που βάφτηκε «κόκκινη» στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Mε 138 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους η χώρα ανέβηκε επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού – από το «κίτρινο» στο «κόκκινο» – και προς το παρών δεν συνιστάται στους ταξιδιώτες να την επισκεφτούν.

Η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα οφείλεται στις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν καθώς και στην ασυνεννοησία των αρχών. Αρχικά είχε αποφασιστεί η άρση των περιορισμών όταν το ποσοστό εμβολιασμού έφτανε τουλάχιστον το 80%, κάτι που υπολογιζόταν να συμβεί κάποια στιγμή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, στις αρχές του φθινοπώρου η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν (SDP) παρέκαμψε το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας και ανακοίνωσε ότι οι πολίτες μπορούν να βγουν έξω, να κάνουν πράγματα και να συναντήσουν φίλους και συγγενείς. Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, έχουν χαλαρώσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι κινήσεις αυτές έχουν δεχτεί κριτική από τις περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Επιπλέον οι εμβολιασμοί ιδιαίτερα των νέων ενηλίκων καθυστερούν, με το πιστοποιητικό COVID-19 που θα λειτουργεί ως «διαβατήριο» για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες και που τελικά εισήχθη την περασμένη εβδομάδα να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο. Τη Δευτέρα, η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 12 ετών έφτασε το 75,7%, ωστόσο, οι φωνές για ένα «επείγον πάγωμα» των ελευθεριών και την εφαρμογή νέων περιορισμών κερδίζουν έδαφος. Τα νοσοκομεία αναγκάζονται ήδη να αναβάλλουν χειρουργικές επεμβάσεις λόγω του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με COVID-19.