Στην Ελλάδα επτά γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν με τις οικογένειές τους

Γυναίκες βουλευτές με τα μέλη των οικογενειών τους θα φιλοξενηθούν για μικρό διάστημα στην Ελλάδα μέχρι να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ [EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID]

Έφτασαν σήμερα Τετάρτη 22/9 στην Αθήνα, μέσω Τιφλίδας, επτά γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν, συνοδευόμενες από τα μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν κατόπιν ενεργειών της ΜΚΟ Zaka Khan, η οποία έχει έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η άφιξη και παραμονή τους στην Ελλάδα, η οποία γίνεται σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της κυβέρνησης για τη φιλοξενία συμβολικού αριθμού Αφγανών πολιτών, υπερμάχων θεμελιωδών αξιών, της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας των φύλων.

Οι βουλευτές και τα μέλη των οικογενειών τους θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μετάβαση και εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Τις 6 Αφγανές Βουλευτές, μαζί με τις οικογένειες τους, που έφτασαν στην Αθήνα σήμερα τα ξημερώματα τους υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης. Κατά την άφιξη υποβλήθηκαν σε rapid test.

Στο ξενοδοχείο που διαμένουν τους επισκέφτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 22/9 και συνομίλησε μαζί τους, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:

“Με υπευθυνότητα, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα παροχής προσωρινής φιλοξενίας σε 6 γυναίκες βουλευτές από το Αφγανιστάν, καθώς ολοκληρώνουν την διαδικασία για την μετεγκατάσταση τους σε άλλες χώρες.

Με ιδιαίτερη χαρά γνώρισα σήμερα τις Βουλευτές, άκουσα τις εμπειρίες τους και τις καλωσόρισα στη χώρα μας. Θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την διαμονή τους.

Η χώρα μας ανταποκρίθηκε με ταχύτητα στο έκτακτο αίτημα μεταφοράς, τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στο Αφγανιστάν.

Ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία το Υπουργείο Εξωτερικών, της ΕΛΑΣ και τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.”