«Σκληρό παζάρι» για τους μετανάστες της ΕΕ στη Βρετανία

[Reuters]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απευθυνθεί στο Λονδίνο για τη μείωση της γραφειοκρατίας που καθιστά δύσκολο στους ομογενείς της ΕΕ να επιβεβαιώσουν την κατοικία τους στη Βρετανία, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες την Τρίτη (11 Απριλίου) με θέμα την προετοιμασία των συνομιλιών για το Brexit.

Αρκετοί από τους αξιωματούχους της ΕΕ, αναφορικά με τους περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ στη Βρετανία, εξέφρασαν την ανησυχία ότι οι βρετανικές διοικητικές διαδικασίες προκαλούν ανησυχία στους πολίτες.

«Είναι εξωφρενικό να χρησιμοποιήσετε γραφειοκρατία σαν αυτή», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος από μια κυβέρνηση της ΕΕ που συμμετείχε στη συνάντηση των αντιπροσώπων των κρατών μελών.Οι αιτήσεις για την παροχή δια βίου παραμονής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετα το δημοψήφισμα του Ιουνίου, αλλά πολλές έχουν απορριφθεί και άλλοι διαμαρτύρονται ότι το έντυπο 85 σελίδων και οι απαιτήσεις για μεγάλα εισοδήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής των πέντε ετών καθιστούν δύσκολη την απονομή του δικαιώματος παραμονής.»

«Η συζήτηση … κατέδειξε την επιθυμία μας να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες που πλήττονται από την Brexit», πηγή της ΕΕ δήλωσε.

Οι 27 θα «εμπλακούν νωρίς, σοβαρά και με στόχο τον περιορισμό των ζημιών για τους πολίτες», πρόσθεσε η πηγή.

Γραφειοκρατικά εμπόδια

Σύμφωνα με τις διαπραγματευτικές κατευθυντήριες γραμμές που ετοιμάστηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η ΕΕ επιθυμεί η Βρετανία να εγγυηθεί πλήρη δικαιώματα για όλους τους πολίτες της ΕΕ πριν από την πλήρη αποχώρησή της 2019.

Αλλά δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι αποφάσισαν να μην περιμένουν και αναζητούν μόνιμη κατοικία κάτω από ένα βρετανικό σύστημα το οποίο, ως υπήκοοι της ΕΕ, δεν είχαν προηγουμένως την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν, επειδή όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν, σε γενικές γραμμές, ζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ένωση.

Η ελεύθερη μετανάστευση για τους εργαζομένους της ΕΕ, ιδίως από τις φτωχότερες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν ένας παράγοντας που επέδρασε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 οι αιτήσεις  μόνιμη κατοικία εξαπλασιάστηκαν σε σχέση. Αλλά πάνω από το ένα τέταρτο από αυτές, περίπου 12.800, απορρίφθηκαν ή θεωρήθηκαν άκυρες.

Η Μέι θα ζητήσει μια γρήγορη συμφωνία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ομογενών, αλλά η ΕΕ την απέρριψε, λέγοντας ότι ένα σταθερό νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας.

Η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους ως διαπραγματευτικό ατού.

Η Μέι υποστηρίζει ότι οι εγγυήσεις θα πρέπει να είναι αμοιβαίες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ συμφωνούν με αυτό.

Αλλά μερικοί επισημαίνουν ότι οι Βρετανοί θα επωφεληθούν από τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ που υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να δώσουν εκτεταμένα, σε επίπεδο ΕΕ δικαιώματα στους επί μακρόν διαμένοντες κάθε εθνικότητας. Θέλουν το Λονδίνο για να δώσει μια παρόμοια μακροχρόνια δέσμευση.

Φόντο

 

 

X