Συγκλονίζει έρευνα για την τύχη των μεταναστών με προορισμό την ΕΕ

coffins_of_dead_migrants_in_lampedusa-677x316_c

Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών, που έχασαν την ζωή τους αναζητώντας μία καλύτερη τύχη στην ΕΕ τα τελευταία 25 χρόνια, εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη πίσω τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από ολλανδικό πανεπιστήμιο και αποκαλύπτει ότι μόλις το 40% των πτωμάτων μεταναστών που έχουν βρεθεί από το 1990 έχουν αναγνωριστεί.

Από τα πτώματα που αναγνωρίζονται σπανιότερα είναι αυτών που προέρχονται από το Αφγανιστάν και τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής. Οι αρχές των χωρών της νότιας Ευρώπης βρήκαν τα πτώματα μόλις 3.188 επίδοξων μεταναστών, κατά το διάστημα 1990-2013, ενώ περίπου 1.800 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν ήδη πνιγεί στη Μεσόγειο από τις αρχές του χρόνου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι επίδοξων μεταναστών έχουν αυξηθεί με σταθερό ρυθμό από το 1990 ως το 2000 και παραμένουν έκτοτε σε υψηλά επίπεδα. Ανεπίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερους θανάτους έπειτα από την Αραβική Άνοιξη του 2011 φαίνεται ότι έχουν προκύψει από την έκταση που έδωσαν στο φαινόμενο τα μέσα ενημέρωσης, εκτιμά ένας εκ των συγγραφέων, ο Τόμας Σπίζκερμπερ.

Η πρώτη σχετική έρευνα

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Free University του Άμστερνταμ, είναι η πρώτη στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν τους καταγεγραμμένους θανάτους σε χώρες της νότιας Ευρώπης προκειμένου να διακριβώσουν πόσοι μετανάστες καταγράφηκε ότι έχασαν τη ζωή τους καθ΄οδόν. Οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζουν εκείνοι που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποκαλύφθηκαν με τον χειρότερο τρόπο τον περασμένο μήνα όταν περίπου 900 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο μετά τη βύθιση του αλιευτικού που τους μετέφερε από τη Λιβύη. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε εκκλήσεις για ενίσχυση της αποστολής διάσωσης της ΕΕ, έπειτα από τον τερματισμό, τον περασμένο χρόνο, της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής Mare Nostrum.

Ο Σπίζκερμπερ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεσπίσουν ένα αρχείο καταγραφής με φωτογραφίες από την ιατροδικαστική υπηρεσία στις οποίες θα φαίνονται διακριτικά όπως τατουάζ, ώστε ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι οργανισμοί να μπορούν να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.

Euractiv με ΑΜΠΕ