Σιγή ιχθύος από την Αθήνα για 20.000 προσφυγόπουλα εκτός εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, μόνο το 2020, περισσότερα από 816 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από την ΕΕ για τη στήριξη του εθνικού προϋπολογισμού εκπαίδευσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων. [EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU]

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει μια πρόσφατη έκθεση που αποκαλύπτει ότι περισσότερα από 20.000 προσφυγόπουλα στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σχετική χρηματοδότηση από την ΕΕ. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αγνοεί τι συμβαίνει ακριβώς.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από την ΜΚΟ Save theChildren, διαπίστωσε ότι περισσότερα από 20.000 προσφυγόπουλα στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση λόγω αμελείας της ελληνικής κυβέρνησης.

Η έκθεση σημείωσε ότι υπάρχουν «συγκλονιστικά χαμηλοί αριθμοί» προσφυγόπουλων που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία.

«Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ δεν έχουν πάει ποτέ σε σχολεία. Λιγότερο από το 15% των παιδιών σε καταυλισμούς προσφύγων μπόρεσαν να παρακολουθήσουν επίσημο σχολείο το προηγούμενο έτος», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, μόνο το 2020, περισσότερα από 816 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από την ΕΕ για τη στήριξη του εθνικού προϋπολογισμού εκπαίδευσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων.

Μια «τραγική» κατάσταση

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, τόσο τα παιδιά που αναζητούν άσυλο όσο και τα παιδιά που έχουν λάβει και θεωρούνται προσφυγόπουλα, έχουν δικαίωμα αλλά περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση στην Ελλάδα.

«Έχουμε θέσει τις ανησυχίες που περιγράφονται στην έκθεση με αξιωματούχους της ΕΕ και κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου δημόσια, επειδή η κατάσταση για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα είναι τραγική», δήλωσε στον EURACTIV ο DanielGorevan, σύμβουλος της ΜΚΟ Save the Children.

«Αναμένουμε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη όχι μόνο να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή της», πρόσθεσε.

Σιωπή στην Αθήνα, άγνοια στις Βρυξέλλες

Η EURACTIV επικοινώνησε με την κυβέρνηση για το θέμα και συγκεκριμένα για το εάν ισχύει ο αριθμός των 20.000 προσφυγόπουλων εκτός εκπαίδευσης χωρίς να λάβει κάποια απάντηση για την εγκυρότητα των στοιχείων.

Κυβερνητική πηγή σχολίασε, ωστόσο, ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα έχουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτική κάλυψη.

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες επίσης φαίνεται ότι αγνοούν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό των 20.000 και παρέπεμψε το EURACTIV στις εθνικές αρχές.

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα αναφορικά με την πρόσβαση στην ελληνική εκπαίδευση και παρέχει εκτεταμένη οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πάνε σχολείο. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο δίκαιο της ΕΕ και είναι απαραίτητη τόσο για την ευημερία του παιδιού όσο και για να βοηθήσει την ένταξη προς το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της. Είναι επίσης εγγυημένο δικαίωμα για τα παιδιά κατά τη διαδικασία ασύλου σύμφωνα με την Οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Αναφερόμενος σε στοιχεία που παρείχαν οι ελληνικές αρχές, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι 4.049, 4.982, 5.874 και 5.430 παιδιά μετανάστες προσχώρησαν στο εκπαιδευτικό σύστημα κατά τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020 αντίστοιχα.