Σε βαρύ κλίμα η Σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό

[European Commission]

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες εν μέσω πρόσφατων διαφωνιών για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως είθισται στις Συνόδους κορυφής.

«Η συζήτηση ήταν έντονη, διότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις.

Αβραμόπουλος: Απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή η ιδέα Τουσκ για τους πρόσφυγες

Απορρίπτει κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόταση που φέρεται να εξετάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τερματισμό του διαμοιρασμού προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία με υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κάθε κράτος-μέλος.

Ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης …

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση όσον αφορά τις ποσοστώσεις», πρόσθεσε ο κ. Rutte.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, δήλωσε ότι «είναι επικίνδυνο να νομίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς έναν μόνιμο μηχανισμό».

Την Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου για συζητήσεις σχετικά με το Brexit και την οικονομική και νομισματική ένωση.

Κόντρα Συμβουλίου Επιτροπής για τις προτάσεις Μακρόν

Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, της Επιτροπής και μιας ομάδας πολιτικών υπό την ηγεσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τούσκ θα ζητήσει από τους …

Σύμφωνα με πηγές η Σύνοδος κορυφής ήταν ένα «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να συζητηθεί η απάντηση της ΕΕ στο θέμα της μετακίνησης προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που καταφθάνουν στην Ευρώπη μειώθηκε από την περίοδο της κρίσης.

Παρόλα αυτά, ακόμη και ο μικρότερος αριθμός προσφύγων δεν βοήθησε τους ηγέτες να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

Η Επιτροπή εισήγαγε για πρώτη φορά ποσοστώσεις το 2015, για να βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα να διαχειριστούν ένα μεγάλο κύμα αιτούντων άσυλο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν παρέπεμψε την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή αγνόησαν τις ποσοστώσεις για την μετακίνηση προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε την πρόταση του προέδρου Τουσκ που αφορούσε στην επανεξέταση του συστήματος ποσοστώσεων.

«Κατέστησα σαφές ότι δεν είμαι ικανοποιημένη από την απλή δήλωση ότι οι κανόνες που έχουμε θέσει μέχρι τώρα δεν λειτουργούν. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε στο θέμα αυτό», δήλωσε η κ. Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Πάντως, ορισμένοι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το έργο της Επιτροπής αναφορικά με την μείωση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται μέσω της Μεσογείου.

Ο απερχόμενος καγκελάριος της Αυστρίας,  Christian Kern, εξήρε την Ιταλία, την Επιτροπή και την Καγκελάριο Μέρκελ για τη δημιουργία ενός σχεδίου μείωσης της μετανάστευσης από τη Λιβύη και για τη συμφωνία περί μείωσης της μετανάστευσης μέσω της Τουρκίας το 2016.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι πρωθυπουργοί από τις χώρες του Visegrad της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας δεσμεύτηκαν ότι θα παρέχουν 35 δις ευρώ, για να στηρίξουν το ιταλικό πρόγραμμα αναφορικά με τη διακοπή της μετανάστευσης από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Paolo Gentiloni, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι απαιτείται ισχυρή δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων».

X