Σε κόντρα με Βρυξέλλες και Αθήνα βάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης η Νέα Δημοκρατία για την προσφυγική κρίση

Caption from CoE Opening Ceremony for the Signature of the Protocol amending the Convention for the Protection of Persons with regard to the Automated Processing of Personal Data - [Candice Imbert © Council of Europe]

Το ζήτημα του μεταναστευτικού προβλήματος και της προσφυγικής κρίσης προσπάθησε να αναδείξει η ΝΔ μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκ του αποτελέσματος φαίνεται να δημιουργείται απόσταση μεταξύ Συμβουλίου της Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Ένωσης – ή τουλάχιστον δύο εκ των βασικών θεσμών τους: της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – αλλά και της κυβέρνησης στην Αθήνα.

Και αυτό γιατί όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η Νέα Δημοκρατία στην Αθήνα, αρμόδια Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε “ομόφωνα δεκτή τροπολογία του Μ. Βαρβιτσιώτη για την αποσύνδεση του μεταναστευτικού από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά”.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προχώρησε σήμερα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στην κατάθεση τροπολογίας που αντιτίθεται στην απαράδεκτη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς, σχετικά με τους χαμηλούς συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στη συγκεκριμένη τροπολογία, που έγινε ήδη ομόφωνα δεκτή από την αρμόδια Επιτροπή, όπως αναφέρεται, η Συνέλευση εκφράζει την αντίθεσή της για το γεγονός ότι το Δεκέμβριο του 2018, τόσο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όσο και η ελληνική Κυβέρνηση, συμφώνησαν να διατηρήσουν τους  χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν Hotspots, μόνο για όσο διάστημα υπάρχει υπερπληθυσμός μεταναστών σε αυτά.

«Η συμφωνία αυτή προτρέπει, ουσιαστικά, τις ελληνικές αρχές να μην λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα Hotspots. Γι αυτό τόσο η ΕΕ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συμφωνία τους», καταλήγει χαρακτηριστικά η τροπολογία, όπως αναφέρει η ΝΔ.