Μετανάστευση: Σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ε.Ε. προειδοποιούν νομικοί

Παρά την τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην καλέσει τους συνοριοφύλακες Frontex της ΕΕ να βοηθήσουν. [EPA-EFE / MAXIM GUCHEK / BELTA / HANDOUT]

ΠΡΑΓΑ

Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ γίνεται όλο και πιο αυστηρή, δήλωσε η Μάρτα Γκορτσίνσκα, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Κόμβο Έρευνας για τη Μετανάστευση, σε συνέντευξή της στη EURACTIV.cz.

“Η ΕΕ κινείται προς μια πολιτική “κλειστής πόρτας””, δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σήμερα σε κίνδυνο

“Στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες απωθήσεων προσφύγων χωρίς καμία διαδικασία επιστροφής ή ασύλου. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιες πρακτικές και προσεγγίσεις έχουν καταντήσει φυσιολογικές”, δήλωσε η Γκορτσίνσκα.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, η Πολωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. “Υπάρχει η αρχή ότι κανείς δεν μπορεί να επαναπροωθείται στον κίνδυνο – για παράδειγμα, σε μια χώρα, όπου θα αντιμετωπίσει διώξεις. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει στη Λευκορωσία. Η Λευκορωσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα”, δήλωσε.

Παρά την τρέχουσα κατάσταση στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα, η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην καλέσει τους συνοριοφύλακες της Frontex της ΕΕ για να βοηθήσουν. Η Γκορτσίνσκα είναι πεπεισμένη ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει κανένας μάρτυρας της απέλασης μεταναστών από το πολωνικό έδαφος.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει βοήθεια στην Πολωνία για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης κρίσης στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Ωστόσο, οι πολωνικές αρχές αρνήθηκαν να αποδεχθούν την προσφορά.

“Οι εντάσεις μεταξύ της Πολωνίας και της ΕΕ μπορεί επίσης να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Πολωνία δεν θέλει να ζητήσει βοήθεια από τη Frontex. Μια πρόσκληση προς τη Frontex θα μπορούσε να στέλνει το μήνυμα ότι η Βαρσοβία δεν τα καταφέρνει, και νομίζω ότι η πολωνική κυβέρνηση είναι πολύ περήφανη για να το κάνει αυτό”, εξήγησε η Γκορτσίνσκα.