Σε ισχύ η Σύμβαση της Μιναμάτα για τον υδράργυρο

Μετά την παρέλευση τεσσάρων χρόνων από την υπογραφή της, τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση της Μιναμάτα για τον υδράργυρο, που απαγορεύει την παραγωγή και το εμπόριο προϊόντων υδραργύρου μετά το 2020. Η EURACTIV σε συνεργασία με την Der Tagesspiegel μεταδίδουν.

Η Βραζιλία κατέστη το 75ο κράτος που επικύρωσε τη Σύμβαση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία την ενέκρινε επισήμως τον περασμένο Μάιο. Η πρώτη διάσκεψη κορυφής για τον υδράργυρο έχει προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

Η Σύμβαση αναφέρει ρητά ότι όλα τα προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο πρέπει να οδηγηθούν σε σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2020, εκτός εάν τα συμβαλλόμενα μέρη ζητήσουν ειδική εξαίρεση διάρκειας πέντε ετών. Θεσπίζει, ακόμη, ορισμένα συστήματα ελέγχου, ενώ προβλέπονται προγράμματα κατάρτισης για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.

Ειδικότερα, ο υδράργυρος επιφέρει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συσσωρεύεται στον οργανισμό και ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος των βρεφών δεν αναπτύσσεται σωστά.

Στη Γερμανία, περίπου το 70% των εκπομπών υδραργύρου προέρχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, πέραν της απαίτησης για μείωση των εκπομπών ρύπων, περιλαμβάνουν, επιπροσθέτως, τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της ρύπανσης από τον υδράργυρο.

«Λουκέτο» σε ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής προμηνύουν οι νέοι κανόνες της ΕΕ

Μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα (31 Ιουλίου), ενώ το κόστος συμμόρφωσης εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 15 δις ευρώ. Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές ομάδες προβλέπουν …

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 85% των εκπομπών υδραργύρου θα μπορούσε να μειωθεί, αν χρησιμοποιηθούν συστήματα απόσμησης ενεργού άνθρακα.

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα συμβάλλουν στο 24% των παγκόσμιων εκπομπών υδραργύρου, ενώ η μεταλλουργία παρέχει το 18%. Το μεγαλύτερο μερίδιο (37%) προκύπτει από τη μη βιομηχανική παραγωγή χρυσού. Οι ανθρακωρύχοι των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Γκάνα, το Μάλι και η Μογγολία, χρησιμοποιούν υδράργυρο, για να διαχωρίσουν τα πολύτιμα μέταλλα από τις πέτρες.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), εκατομμύρια ανθρακωρύχοι, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το 4,5% των παγκόσμιων εκπομπών υδραργύρου, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από την κατανάλωση τόνου, που ενδέχεται να είναι μολυσμένος. Τέλος, το εν λόγω χημικό στοιχείο χρησιμοποιείται συχνά και στην οδοντιατρική.

Στο πλαίσιο επικύρωσης της Σύμβασης, η ΕΕ υποστήριξε ότι η πλήρης απαγόρευση υδραργύρου στον τομέα της οδοντιατρικής θα ήταν «δυσανάλογη», καθώς τα έξοδα για την οδοντιατρική περίθαλψη θα αυξηθούν κατακόρυφα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας.

Τέλος, το ετήσιο εκτιμώμενο όριο εκπομπών υδραργύρου ανέρχεται στους 8.900 τόνους.

X