Σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα COVID-19 στην «εμβολιασμένη» Ισπανία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία, με 82 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, βρίσκεται σε "μεσαίο επίπεδο κινδύνου". Τα νέα στοιχεία τοποθετούν τη χώρα της Ιβηρικής σε "χαμηλό κίνδυνο COVID-19". [EPA-EFE / Andreu Dalmau]

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας και οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της χώρας αποφάσισαν την Τρίτη να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τα κατώτατα όρια όλων των δεικτών COVID-19 ενόψει της σημαντικής μείωσης του αριθμού των ασθενών με κορονοϊό που εισάγονται σε νοσοκομεία ή νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV, EFE.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) και του αριστερού Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) επικαιροποίησε επίσης τον «φωτεινό σηματοδότη του Covid»: Τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, είχαν τοποθετήσει την Ισπανία, με 82 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, σε επίπεδο «μεσαίου κινδύνου». Τα νέα δεδομένα όμως τοποθετούν τη χώρα της Ιβηρικής πλέον σε επίπεδο «χαμηλού κινδύνου Covid-19».

Αν και το ποσοστό εμφάνισης κρουσμάτων του COVID-19 στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 67% τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον άλλων χωρών της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.

Ωστόσο, ορισμένες ισπανικές περιφερειακές κυβερνήσεις, όπως η βόρεια περιφέρεια της Ναβάρα, εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να επαναφέρουν περιορισμούς στην κινητικότητα για να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού.

Με σχεδόν το 80% του πληθυσμού της πλήρως εμβολιασμένο, η κατάσταση στην Ισπανία είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.