Σε απεργία πείνας πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα

Greece_dinghies_refugees_CREDITMalcolm-Chapman_Shutterstock-800x450 [Malcolm Chapman/Shutterstock]

Μια ομάδα  προσφύγων από την Συρία (κυρίως γυναίκες με παιδιά) έστησαν σκηνές έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Αθήνα την Τετάρτη (1 Νοεμβρίου) ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις καθυστερήσεις στη διαδικασία επανένωσης τους με συγγενείς τους στη Γερμανία.

 

Κάποιοι από τους πρόσφυγες, που δήλωσαν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν αρχίσει απεργία πείνας.

«Οι οικογενειακοί μας δεσμοί είναι δυνατότεροι από τις παράνομες συμφωνίες σας», γράφει ένα πανό που κρατά μια γυναίκα το οποίο αναφέρεται στις συμφωνίες για το προσφυγικό μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συμφώνησαν ανεπίσημα τον Μάιο να καθυστερήσουν την επανένωση των προσφύγων, εγκλωβίζοντας οικογένειες στην Ελλάδα για μήνες. Η Ελλάδα το αρνείται αυτό.

«Αυτό που έχουμε καταφέρει να κάνουμε σχετικά με την επανένωση οικογενειών είναι να έχουμε αύξηση περίπου 27% φέτος σε σχέση με πέρυσι, αν και μας κατηγορούν για μείωση των επανενώσεων και διαπραγμάτευση για να τις μειώσουμε», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας σε δημοσιογράφους.

Ο Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσεις από τη Γερμανία ότι οι πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές θα μεταβούν στη Γερμανία ακόμα και αν υπάρξουν καθυστερήσεις. Αρνήθηκε ότι οι πρόσφυγες έπρεπε να πληρώσουν για τις πτήσεις τους.

Οι αιτήσεις για άσυλο, επανένωση και μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να διαρκέσουν μήνες μέχρι να διεκπεραιωθούν.

«Δεν έχω δει τον σύζυγό μου, το παιδί μου, για περισσότερο από ένα χρόνο και εννέα μήνες», δήλωσε η 32χρονη Σύρια Dalal Rashou, η οποία έχει πέντε παιδιά, ένα εκ των οποίων είναι στη Γερμανία με τον σύζυγό της.

«Μου λείπει κάθε μέρα. Δεν θέλω να μείνω εδώ, θέλω να πάω στον σύζυγό μου », είπε.

Περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί, έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.

Περίπου 148.084 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία φέτος – ένα μέρος του σχεδόν 1 εκατομμυρίων αφίξεων το 2015 – αλλά οι αφίξεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Κατά μέσο όρο, 214 άτομα έφθαναν κάθε μέρα το Σεπτέμβριο, από 156 τον Αύγουστο, 87 τον Ιούλιο και 56 το Μάρτιο, δήλωσε ο Μουζάλας.

Η αύξηση αυτή έχει φτάσει στα όριά τους τα ελληνικά στρατόπεδα, των οποίων η χωρητικότητα είναι σαφώς μικρότερη. Οι περισσότερες νέες αφίξεις είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις τοπικές αρχές για να μετακινήσει πρόσφυγες και μετανάστες σε τοπικά καταλύματα, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, και σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την χωρητικότητα ορισμένων εγκαταστάσεων.

X