Σχεδόν οι μισοί νέοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θέλουν να φύγουν από τη χώρα 

Σχεδόν οι μισοί από τους νέους της χώρας (47%) σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα προσωρινά ή μόνιμα. [Shutterstock / Ajdin Kamber]

ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Σχεδόν οι μισοί από τους νέους 18-29 ετών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (47%) σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα προσωρινά ή μόνιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA)

Εκτιμάται ότι περίπου 23.000 νέοι, ή το 4% των νέων της χώρας, έχουν ήδη κάνει τα πρώτα πρακτικά βήματα και είναι πολύ πιθανό να μετακομίσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσαρέσκεια για την ποιότητα ζωής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ο κύριος παράγοντας που παρακινεί τους νέους να φύγουν στο εξωτερικό: σχεδόν το 73% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το βιοτικό επίπεδο στο άμεσο περιβάλλον τους έχει μείνει στάσιμο ή ακόμη και επιδεινωθεί.

Οι άλλοι λόγοι είναι οι δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η υψηλή ανεργία των νέων, η έλλειψη ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και ένα περιβάλλον που δεν παρέχει υποστήριξη, σε συνδυασμό με την έλλειψη ευκαιριών για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη. Η δυσπιστία προς τους δημόσιους θεσμούς είναι υψηλή και πάνω από το 70% των νέων πιστεύει ότι η κοινωνία είναι συστημικά διεφθαρμένη.

«Η μετανάστευση των νέων ως τέτοια είναι κάτι καλό: ανοίγει ευκαιρίες για σπουδές και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στο εξωτερικό, εκμάθηση νέων γλωσσών και γνωριμία με διαφορετικούς πολιτισμούς. Αλλά οι νέοι δεν πρέπει να αισθάνονται αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της έλλειψης ευκαιριών στην πατρίδα τους», δήλωσε η Αλάνα Αρμιτάζ, περιφερειακή διευθύντρια του UNFPA για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η μετανάστευση αποτελεί βασική αιτία της μείωσης του πληθυσμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο οποίος προβλέπεται να πέσει κάτω από 1,6 εκατομμύρια μέχρι το 2070 (από 3,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα). Επιδεινώνει επίσης τη γήρανση του πληθυσμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και επηρεάζει το ποσοστό γονιμότητας της χώρας, με 1,25 παιδιά ανά γυναίκα, το οποίο είναι ήδη ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, καθώς πολλοί νέοι σε αναπαραγωγική ηλικία δημιουργούν οικογένειες στο εξωτερικό.

(Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)