Σάντσεθ: Χρέος μας να προστατεύσουμε την Ευρώπη

[European Parliament]

Σε ομιλία που εκφώνησε στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε ότι επιδιώκει μια πιο κοινωνική, πράσινη και ενωμένη Ευρώπη.

«Αν θέλουμε η Ευρώπη να μας προστατεύει, τότε θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι χρέος μας να προστατεύσουμε την Ευρώπη», δήλωσε ο Ισπανός πολιτικός στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, που επισκιάστηκε από την αβεβαιότητα του Brexit.

Σε μια περίοδο έντονου ευρωσκεπτικισμού, ο κ. Σάντσεθ υποστήριξε ότι η προστασία της Ευρώπης σημαίνει πρόοδος προς μια κοινωνική ΕΕ, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών και μετατρέποντας την Ένωση σε πραγματικό παγκόσμιο δρώντα, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού και ολοκληρώνοντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).

«Για την ανάκτηση της νομιμότητας, η ΕΕ πρέπει να προωθήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Κάντε την παγκοσμιοποίηση πηγή ευκαιριών και όχι απειλών», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Σάντσεθ ζήτησε να περατωθεί η Οδηγία για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η Οδηγία για τις διαφανείς συνθήκες εργασίας, ώστε η Ευρώπη να είναι «περισσότερο παρούσα» στην καταπολέμηση της εργασιακής ανασφάλειας.

Ο Ισπανός ηγέτης εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει πρόταση για μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το φύλο, καθώς οι γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα από την ανισότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ απαρτίζεται κυρίως από γυναίκες πολιτικούς, με την καταπολέμηση της βίας και της ανισότητας λόγω φύλου να αποτελεί μία από τις προτεραιότητές της.

Μια ισχυρότερη ΟΝΕ για μελλοντικές κρίσεις

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης έναντι της ανεργίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Ωστόσο, η εν λόγω πρόταση δεν χαίρει αρκετής στήριξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2019 θα πρέπει να είναι το έτος προόδου.

Τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά και την προώθηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής εργαλείων σταθεροποίησης για την ελάφρυνση των επιπτώσεων μιας μελλοντικής κρίσης. Εντούτοις, η κατανομή των κινδύνων εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες πτυχές της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης.

Δημοσιονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Έκκληση προς τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν την μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης απευθύνουν οι ηγέτες των κυριότερων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών ζήτησε έναν πιο φιλόδοξο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για τη σωστή χρηματοδότηση των παραδοσιακών πολιτικών – τη συνοχή και τη γεωργία – με ταυτόχρονη διασφάλιση κονδυλίων για νέες προκλήσεις όπως η μετανάστευση, η άμυνα ή η κλιματική αλλαγή.

«Η Ένωσή μας αξίζει πολύ περισσότερο από το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, ο Ισπανός πρωθυπουργός ευθυγραμμίστηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και υποστήριξε την πρότασή του να καταργηθεί το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο όσον αφορά τη φορολογία, τις εξωτερικές υποθέσεις και τις δημοσιονομικές αποφάσεις.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η προστασία της Ευρώπης βασίζεται στην παροχή ευέλικτων εργαλείων στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ.

Κλιματική αλλαγή και μετανάστευση

Ο Ισπανός ηγέτης επέμεινε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι οικονομικά συμφέρουσα. «Η μετάβαση στην ενέργεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει φορέα εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, εξήρε την κυβέρνηση Σάντσεθ για την υποδοχή περισσότερων από 600 ανθρώπων που διασώθηκαν στη θάλασσα από το Υδροχόος, όταν η Ιταλία αρνήθηκε να ανοίξει τα λιμάνια της.

«Ήταν μια καθοριστική στιγμή για μένα, όταν δηλώσατε εξ ονόματος του ισπανικού λαού, ότι δεν θα αφήσετε αυτούς τους ανθρώπους στη θάλασσα. Πρόκειται για αληθινή πολιτική ηγεσία», τόνισε ο κ. Τίμερμανς.

Ωστόσο, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, επέκρινε τον Ισπανό αξιωματούχο για το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για την αύξηση των αφίξεων, μη λαμβάνοντας αρκετά μέτρα για την προστασία των συνόρων.

Ο κ. Σάντσεθ ισχυρίστηκε ότι η τακτική μετανάστευση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομία και υπενθύμισε την ανάγκη για μια κοινή απάντηση σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μέσω της σύναψης εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου, προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.

«Το κύρος της Ευρώπης τίθεται υπό αμφισβήτηση, όταν εμφανίζονται συμπεριφορές αντίθετες προς το πνεύμα της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Σάντσεθ.

Στη συνέχεια, ο κ. Βέμπερ αντέκρουσε τις παρατηρήσεις του Ισπανού πρωθυπουργού σχετικά με την ανάγκη να αντιμετώπισης της ακροδεξιάς. «Η ακροδεξιά αποτελεί κίνδυνο, αλλά οι εξτρεμιστές δεν έχουν χρώμα. Η κυβέρνησή σας δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την στήριξη της άκρας Αριστεράς και των αυτονομιστών», επέμεινε ο Βαυαρός πολιτικός.

«Η πιο ακραία μορφή λαϊκισμού είναι ο εθνικισμός και στην Ισπανία έχει ένα συγκεκριμένο όνομα: Καταλονία», τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ηγέτης των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, ζήτησε μια πολιτική λύση για επίλυση της σύγκρουσης, καθώς και την απελευθέρωση των Καταλανών πολιτικών που βρίσκονται ακόμα στη φυλακή, κατηγορούμενοι για απόσχιση και εξέγερση.

«Μόνο η καλή θέληση και από τις δύο πλευρές θα μας οδηγήσει σε μια λύση που είναι σημαντική για την Καταλονία, την Ισπανία αλλά και για την Ευρώπη», δήλωσε η κ. Κέλερ.

Ένας ισχυρός ηγέτης στην Ευρώπη

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο εξήραν την Ισπανία και ειδικότερα τον Πέδρο Σάντσεθ για τον φιλοευρωπαϊσμό του.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, δήλωσε ότι η Ισπανία είναι ίσως η πιο φιλοευρωπαϊκή χώρα στην Ευρώπη «γιατί έχει τα κότσια να μιλήσει για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη. Και δεν υπάρχουν πολλοί από τους συναδέλφους σας που έρχονται εδώ και έχουν το θάρρος να μιλήσουν για την ομοσπονδιακή Ευρώπη».

Δεν είναι τυχαίο, προσθέτει ο Βέλγος, ότι η ιστορία της Ισπανίας είναι βαθιά αλληλένδετη με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

X