Ρουμάνος Ευρωβουλευτής: Η παχυσαρκία θα φτάσει σε κρίσιμο σημείο αν δεν δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι η παχυσαρκία προκαλεί 1,2 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο, ενώ καμία χώρα της ΕΕ δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας έως το 2025. [SHUTTERSTOCK/AFRICASTUDIO]

Το ποσοστό της παχυσαρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει σε κρίσιμο σημείο που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για την προώθηση της αγωγής υγείας, σύμφωνα με τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Tudor Ciuhodaru.

Ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής και γιατρός κάλεσε πρόσφατα την Επιτροπή να αναπτύξει νομοθετική πρωτοβουλία για την εισαγωγή της αγωγής υγείας ως υποχρεωτικού μαθήματος στα ευρωπαϊκά σχολεία και να συντάξει σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας μελλοντικός νόμος της ΕΕ για το θέμα αυτό.

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι η παχυσαρκία προκαλεί 1,2 εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο, ενώ καμία χώρα της ΕΕ δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας έως το 2025.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας πιστεύουν ότι η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης είναι μεταξύ των αιτιών της ακατάλληλης διατροφικής συμπεριφοράς που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών και καρδιακών παθήσεων.

«Πολύ λίγοι αμφισβητούν ότι αυτό συχνά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της ποιοτικής διατροφής με βάση τις συμβουλές ενός διατροφολόγου, καθώς και στον περιορισμένο χρόνο που διατίθεται για άθληση και χαλάρωση σε μια ταραχώδη ύπαρξη υπό την απειλή λογαριασμών και απολύσεων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ciuhodaru στη EURACTIV.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία ιδεών υγιεινού τρόπου ζωής και σωστών διατροφικών συνηθειών έχει οδηγήσει σε ανησυχητική αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων.

Άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι η επείγουσα δράση είναι πιο σημαντική από ποτέ εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης του αριθμού των παχύσαρκων ανθρώπων στην Ευρώπη, ειδικά μετά την πανδημία, η οποία έχει παραλύσει τα ιατρικά συστήματα.

Ωστόσο, σε επικοινωνία με τη EURACTIV, εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχεδιάζει να επικαιροποιήσει τη Λευκή Βίβλο για τη στρατηγική της Ευρώπης σχετικά με τη διατροφή, το υπερβολικό βάρος και τα ζητήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, η οποία χρονολογείται από το 2007 και αποτελεί ορόσημο στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ για την παχυσαρκία.

Αντί μιας ενιαίας ειδικής πλατφόρμας, η προσέγγιση της Επιτροπής είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω διαφορετικών και σημαντικών πολιτικών, όπως της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της στροφής προς την υγιεινή διατροφή αλλά και του σχεδίου «Η Ευρώπη καταπολεμά τον καρκίνο», το οποίο περιλαμβάνει επίσης δράσεις που υποστηρίζουν πιο υγιεινούς τρόπους ζωής.

Για την πηγή της Επιτροπής, η υπεράσπιση μιας προσέγγισης «υγεία σε όλες τις πολιτικές» είναι πολύ αναγκαία για τη βιώσιμη επιτυχία σε αυτόν τον οριζόντιο τομέα.

Αγωγή υγείας στο σχολείο

Η πανδημία του COVID-19 έχει καταστήσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας ακόμη πιο πιεστικό, καθώς οι ασθενείς με παχυσαρκία έχουν υποστεί περισσότερες επιπλοκές από την ασθένεια. Πολλοί ασθενείς έχουν επίσης αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης – εκτός από τα γενετικά, βιολογικά, πολιτιστικά και τα αίτια συμπεριφοράς- συμβάλλουν στην παχυσαρκία και σε όλες τις μεταβολικές, καρδιαγγειακές, νευροψυχολογικές και οστεοαρθρικές επιπλοκές της.

«Βασικά, το πρόβλημα είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα, τα οποία αντικαθίστανται από ακατάλληλα τρόφιμα, γνωστά ως «λευκά προϊόντα»: ψωμί, ρύζι, ζάχαρη, ζυμαρικά ή το δημοφιλές ρουμανικό σνακ: μπέικον με κρεμμύδια, μαργαρίνη ή ξινή κρέμα σε ψωμί», δήλωσε ο Ciuhodaru.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 60% των Ευρωπαίων ενηλίκων πάσχει από παχυσαρκία, ενώ το ένα τρίτο των παιδιών είναι επίσης παχύσαρκα. Για ορισμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η παχυσαρκία αναμένεται να ξεπεράσει το κάπνισμα ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο που μπορεί να προληφθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Όταν η παχυσαρκία εγκαθίσταται, ο φαύλος κύκλος του ανθυγιεινού τρόπου ζωής κλείνει με την εμφάνιση ψυχολογικών και κοινωνικών αλλαγών, ακόμη και σοβαρής κατάθλιψης.

«Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η διδασκαλία της αγωγής υγείας στα σχολεία θα περιορίσει αυτό το φαινόμενο, διδάσκοντας πώς να διασφαλίζεται η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής», κατέληξε ο Ciuhodaru.