Ρουμανία: «Δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός», λέει ο υπουργός Υγείας

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα στη Ρουμανία, με τον υπουργό Υγείας να λέει ότι το πέμπτο κύμα πανδημίας είναι ήδη εδώ. [EPA-EFE/ROBERT GHEMENT]

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 παραμένει πολύ σημαντικός, αλλά δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός στη Ρουμανία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα.

«Συνιστώ ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήταν κατάλληλο να γίνει υποχρεωτικός, τουλάχιστον στη Ρουμανία. Πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στο κομμάτι της ενημέρωσης», είπε ο Ραφίλα στον τηλεοπτικό σταθμό Antena3, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει πολλές ενημερωτικές εκστρατείες για να απαντήσει σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια.

Ο υπουργός είπε ότι τα τρέχοντα εμβόλια δεν σταματούν τη μετάδοση του ιού, αλλά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών θανάτων και στην υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Πρόσθεσε ότι ο ετήσιος εμβολιασμός θα μπορούσε να συσταθεί αργότερα, εάν τα διαθέσιμα εμβόλια αποδειχτεί ότι καλύπτουν την κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού και θα πρέπει να αφορά κυρίως τους ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα στη Ρουμανία, με τον Ραφίλα να λέει ότι το πέμπτο κύμα πανδημίας είναι ήδη εδώ.

«Προφανώς, μπήκαμε στο πέμπτο κύμα. Είχαμε μερικές εκατοντάδες κρούσματα την ημέρα, τώρα έχουμε μερικές χιλιάδες μολύνσεις την ημέρα. Ακόμα κι αν η κατάσταση φαίνεται σταθερή προς το παρόν, δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι φυσιολογική», είπε. Ο Ραφίλα είπε ακόμη ότι ο ρυθμός αύξησης είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, επομένως δεν υπάρχουν λόγοι για χαλάρωση.