Η Αυστρία «υποφέρει» από υψηλό αριθμό αιτήσεων ασύλου – Οργή Πρασίνων για το ρατσιστικό σχόλιο

Η ΕΕ δεν πρέπει να «τυφλωθεί» από την «ανάγκη για βοήθεια γειτονίας» προς την Ουκρανία και να οδηγηθεί στο άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους μετανάστες, δήλωσε επίσης η συντηρητική πολιτικός. [Shutterstock/Johanna Poetsch]

Μέλη των Πρασίνων, εταίρο του συνασπισμού του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, χαρακτήρισαν «απάνθρωπη» και «ρατσίστρια» τη γενική γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος ÖVP της Αυστρίας για τις δηλώσεις της ότι η Αυστρία «υποφέρει» από υψηλό αριθμό αιτήσεων ασύλου.

«Συνολικά 16.000 αιτήσεις ασύλου έχουν ήδη υποβληθεί φέτος. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο προέρχεται από το Αφγανιστάν & τη Συρία. Η Αυστρία υποφέρει έτσι από το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν φορτίο αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ», έγραψε η Laura Sachslehner στο Twitter και σε δελτίο Τύπου την Κυριακή (5 Ιουνίου).

Η ΕΕ δεν πρέπει να «τυφλωθεί» από την «ανάγκη για βοήθεια γειτονίας» προς την Ουκρανία και να οδηγηθεί στο άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους μετανάστες, δήλωσε επίσης η συντηρητική πολιτικός.

«Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των εκτοπισμένων λόγω πολέμου από την Ουκρανία και όλων των άλλων μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους θέλουν να έρθουν στην Αυστρία για οικονομικούς λόγους», συνέχισε η ίδια.

Η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος των Πρασίνων, Ewa Ernst-Dziedzic, απάντησε με Tweet ότι η γενική γραμματέας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος επιδίδεται σε «ανοιχτά ρατσιστική ρητορική».

«Υπερβολική περιφρόνηση για την ανθρωπότητα σε ένα tweet. Σταμάτα να κάνεις τέτοια σχόλια για ανθρώπους που ζητούν προστασία, Laura!», έγραψε στο Twitter το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Πρασίνων, Lukas Hammer.

Ο Lukas Gehleitner-Gertz του Συντονισμού Ασύλου δήλωσε στην εφημερίδα Der Standard ότι ενώ ο αριθμός των αιτήσεων ήταν πράγματι πολύ υψηλός, ήταν πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω της πανδημίας.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2022, το ένα τέταρτο των υποθέσεων είχε επίσης κλείσει λόγω του ότι οι άνθρωποι δεν βρίσκονταν πλέον στη χώρα. Εξαιτίας αυτού δεν επιβαρύνονται οι αρχές και δεν λαμβάνονται πλέον και βασικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Gehleitner-Gertz.

Οι άνθρωποι από την Ουκρανία λαμβάνουν επίσης βασική περίθαλψη χωρίς να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και τους δίνεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό τους στις αιτήσεις ασύλου να μην είναι εμφανές.