Προβληματική η πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις στη Σλοβακία

Αρκετά νοσοκομεία αποφάσισαν να μην προβούν σε αμβλώσεις μόλις πρόσφατα, με παρότρυνση εκπροσώπων τοπικών πολιτικών πρωτοβουλιών και χριστιανικών εκκλησιών. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Το ένα τρίτο όλων των νοσοκομείων και των ιατρικών εγκαταστάσεων της Σλοβακίας αρνούνται να παράσχουν νόμιμες αμβλώσεις, σύμφωνα με μελέτη για τη διαθεσιμότητα αμβλώσεων στη χώρα από τη φεμινιστική οργάνωση Possibility of Choice. Τα νοσοκομεία εφαρμόζουν τη λεγόμενη ένσταση συνείδησης.

Λόγω αντιρρήσεων συνείδησης, επιτρέπεται στα άτομα να αρνηθούν την εκτέλεση ορισμένων ιατρικών διαδικασιών με βάση τις θρησκευτικές ή προσωπικές τους πεποιθήσεις. Ωστόσο, κανένας νομικός κανόνας δεν αναφέρει ότι ολόκληρες ιατρικές εγκαταστάσεις μπορούν να ασκήσουν αντίρρηση συνείδησης. Εκτός από τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία συχνά αναφέρονται σε αυτό όταν αρνούνται να πουλήσουν αντισυλληπτικά σε γυναίκες.
Αρκετά νοσοκομεία αποφάσισαν να μην προβούν σε αμβλώσεις μόλις πρόσφατα, με παρότρυνση εκπροσώπων τοπικών πολιτικών πρωτοβουλιών και χριστιανικών εκκλησιών, αναφέρει ο Denník N, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έγραψε για την έρευνα. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού κάλεσε τη Σλοβακία πριν από χρόνια να απαγορεύσει την κατάχρηση αντιρρησίας συνείδησης για άρνηση υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τη σλοβακική μελέτη, η διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με την παροχή, τις διαδικασίες και τα τέλη για ασφαλή και νόμιμη άμβλωση είναι εξίσου χαμηλή. Επιπλέον, η καθορισμένη μέγιστη και τελική τιμή για την άμβλωση, που καθορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας, είναι 248,95 €. Ωστόσο, δεν εφαρμόζεται πάντα. Η μελέτη αποκάλυψε επιπλέον, κρυφές αμοιβές για ιατρικές επιδόσεις και εκτιμά ότι η τελική μέση τιμή είναι 414 €, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 48% του μέσου ονομαστικού ακαθάριστου μισθού των νέων γυναικών ηλικίας 20-24 ετών. Επιπλέον, μόνο η πιο περίπλοκη, χειρουργική έκτρωση εφαρμόζεται στη Σλοβακία και η πρόσκληση για την εισαγωγή μιας σύγχρονης και πιο ήπιας ιατρικής έκτρωσης, η οποία μέχρι τώρα ήταν παράνομη, αντιμετωπίζει πολιτική αντίσταση.
Η μελέτη εξέτασε 70 εγκαταστάσεις στη Σλοβακία, οι οποίες περιελάμβαναν όλα τα γνωστά νοσοκομεία και μονάδες μίας ημέρας με γυναικολογικό τμήμα. Ωστόσο, δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα όλα τα νοσοκομεία που θα μπορούσαν να κάνουν εκτρώσεις, καθώς μια τέτοια λίστα δεν είναι διαθέσιμη.