Προσφυγικό: Πακέτο βοήθειας 700 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μητσοτάκης - φον ντερ Λάιεν - Έβρος [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

«Η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία με την ΕΕ, προσπάθησε να στείλει πρόσφυγες στην Ελλάδα. Απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του με την ηγεσία της ΕΕ στον Εβρο.

«Αυτοί που έφτασαν στα σύνορα δεν ήταν άνθρωποι από την Ιντλίμπ, ήταν άνθρωποι που ζούσαν στην Τουρκία», συνέχισε και τόνισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και θα προστατευτούν».

Όπως είπε, «η Ελλάδα ζητά την αλληλεγγύη της ΕΕ και αυτή επιδεικνύεται από την παρουσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, όμως, χρειάζονται περισσότερα και αυτή η κρίση θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει γίνει «διακινητής», κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία αλλά και τις ίδιες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός μίλησε για επιβουλή των εθνικών μας εδαφών από ανθρώπους άγνωστης προέλευσης, που χρησιμοποιούν δακρυγόνα των τουρκικών αρχών. «Είναι καθήκον μου να προστατεύσω τα σύνορά μας και θα το κάνω. Είναι καθήκον της ΕΕ να συμβάλει και θα το κάνει».

Η Ευρώπη απέτυχε έως σήμερα να βρει κοινή λύση στο πρόβλημα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στον Εβρο δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ στο προσφυγικό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών.

Σαρλς Μισέλ: Να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ τόνισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ και αυτό που γίνεται εδώ είναι κρίσιμο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και σημείωσε ότι «πρέπει να λειτουργήσουμε με τρόπο που θα δείχνει σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και να τηρούμε τους διεθνείς κανόνες».

Όπως είπε ο Σαρλς Μισέλ, έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία και πρέπει να την τηρούμε. Περιμένουμε και από την Αγκυρα να σεβαστεί το πλαίσιο της συμφωνίας. Στη Συρία είναι σημαντικό να γίνει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί πολιτική λύση. «Γι’ αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ».

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, για να δείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» κατέληξε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οικονομική ενίσχυση 700 εκατ. ευρώ

Οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, παραδέχτηκε η επικεφαλής της Κομισιόν. Είναι σημαντικό να είμαστε εδώ για να πούμε ότι «οι ανησυχίες σας είναι και ανησυχίες μας», τόνισε, ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά της για τους πρόσφυγες που υφίστανται την εκμετάλλευση.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Γνωστοποίησε ότι η Frontex ήδη ενισχύει τις δυνάμεις της σε θάλασσα και στεριά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι διατίθενται πόροι 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα, για τη διαχείριση υποχρεώσεων που αφορούν το προσφυγικό.

«Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν την ενότητα της ΕΕ θα απογοητευτούν. Η ενότητα θα υπερισχύσει», τόνισε.

Η Τουρκία δεν είναι εχθρός, αλλά και οι άνθρωποι δεν είναι όπλο, κατέληξε. Είπε μάλιστα στα ελληνικά ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η «ασπίδα» της ΕΕ.

X