ΠΟΥ: Πάνω από 200 ρωσικές επιθέσεις στο σύστημα υγείας της Ουκρανίας

w_57592908-800x450 [EPA-EFE/ROMAN PILIPEY]

Πάνω από 200 επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων και προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Βίκτορ Λιάσκο, υπουργός Υγείας της Ουκρανίας, ζήτησε διεθνή υποστήριξη για τη διατήρηση και προστασία των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, 10 συνάδελφοί μου σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν και 40 νοσοκομεία καταστράφηκαν και δεν μπορούν πλέον να ανοικοδομηθούν. […] Περίπου 500 νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο Λιάσκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΠΟΥ στο Κίεβο το Σάββατο (7 Μαΐου).

Τόνισε ότι το σύνθημα του ΠΟΥ «υγεία για όλους», δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί στην Ουκρανία, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Έχουν περάσει πάνω από 70 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στη χώρα παραμένει μια τεράστια πρόκληση για πολλούς.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, ο αριθμός των επίσημα εξακριβωμένων επιθέσεων κατά της υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκε κατά 100. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, «δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο [των επιθέσεων]», δήλωσε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν.

Είναι «εντελώς απαράδεκτο να στοχοποιούνται σκόπιμα εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται εκεί, οι ασθενείς που βρίσκονται εκεί», πρόσθεσε.

«Αυτές οι επιθέσεις είναι σκόπιμες και χρησιμοποιούνται ως μέρος της τακτικής του πολέμου, για να τρομοκρατήσουν τις κοινότητες και να αφαιρέσουν την ελπίδα που έχουν οι άνθρωποι για το μέλλον».

Ο ΠΟΥ είναι αρμόδιος για την καταγραφή των επιθέσεων, οι οποίες θα διερευνηθούν περαιτέρω καθώς θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Οι εσκεμμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Συνεχίζουμε να καταγράφουμε και να γινόμαστε μάρτυρες αυτών των επιθέσεων, θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε σχετικά με αυτές τις επιθέσεις. Και πιστεύουμε ότι το σύστημα του ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλοι θα αναλάβουν τις απαραίτητες έρευνες προκειμένου να εκτιμηθεί η εγκληματική πρόθεση πίσω από αυτές τις επιθέσεις».