Πολίτες κατά Κομισιόν για το άτμισμα – ξεκινά συγκέντρωση υπογραφών από Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

[financialtribune.com]

Μπορεί η Κομισιόν, στην τρέχουσα θητεία της, να έχει κρατήσει μια επιφυλακτική, σχεδόν εχθρική, στάση κατά των πρϊόντων καπνού γενικά, αλλά έχοντας συμπεριλάβει και το άτμισμα σε αυτά, κάποιοι πολίτες νιώθουν ότι αδικούνται. Και οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις σε προϊόντα ατμίσματος επίσης επιδιώκουν νέες, ελαφρύτερες ρυθμίσεις για το άτμισμα. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη αποφανθεί οριστικά και το θέμα προκαλεί συζητήσεις κάθε μέρα σε όλη την Ευρώπη – και πεδίο πολιτικής και μη αντιπαράθεσης σε τοπικό επίπεδο. Σε μια εξέλιξη που μπορεί να δείξει πόση δυναμική έχει το “κίνημα του ατμίσματος”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Ας ζητήσουμε εξυπνότερη νομοθεσία για το άτμισμα!» πληρεί τα κριτήρια της νομοθεσίας και από τις 20 Φεβρουαρίου ξεικινά να συγκεντρώνει υπογραφές.

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 2012, ως ένα μέσο για να μπορούν οι πολίτες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Αφού καταχωριστεί επίσημα, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών δίνει τη δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο πολίτες από το ένα τέταρτο τουλάχιστον των κρατών μελών της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομική πράξη σε τομείς στους οποίους έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Οι προϋποθέσεις για το παραδεκτό μιας πρωτοβουλίας είναι ότι η προτεινόμενη δράση:

  • δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να υποβάλλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης,
  • δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και
  • δεν αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που αποδεικνύει και την επιφυλακτική στάση που δείχνει γενικά η Κομισιόν στο θέμα, η επίσημη ενημέρωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταχωρίσει την πρωτοβουλία αφορά μόνο το νομικά παραδεκτό της πρότασης. Κατά το παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν αναλύει την ουσία της πρότασης”.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι: «να θεσπίσει ειδική νομοθεσία, η οποία διαχωρίζει σαφώς τα προϊόντα ατμίσματος από τα προϊόντα καπνού και τα φαρμακευτικά προϊόντα».

Οι διοργανωτές καλούν την Επιτροπή να εξασφαλίσει «νέα νομοθεσία [για τα προϊόντα ατμίσματος] βασιζόμενη στην υποχρεωτική συμμόρφωση με αξιόπιστα πρότυπα ποιότητας των προϊόντων, ασφάλειας και κατασκευής, καθώς και με υπεύθυνες πρακτικές εμπορικής προώθησης που εξασφαλίζουν την προστασία των νέων».

Η επίσημη καταχώριση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Από αυτήν την ημερομηνία και μετά θα ξεκινήσει η δωδεκάμηνη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών υποστήριξης από τους διοργανωτές της.

Εάν η πρωτοβουλία συγκεντρώσει, μέσα σε ένα έτος, ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Η συζήτηση για το αν τα προϊόντα ατμίσματος είναι επιβλαβή ή όχι σε επιστημονικό επίπεδο καλά κρατεί. Από τη μία υπάρχουν υποστηρικτές της άποψης ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα. Αλλά και μεταξύ κατηγορίων ατμίσματος υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε επιστημονικά ευρήματα. Και από την άλλη επειστημονικές απόψεις και μελέτες που δείχνουν κινδύνους υγείας και από το άτμισμα, υγρών ή καπνού.

Πριν όμως την κατάληξη της επιστημονικής συζήτησης, γίνεται εκτεταμένη συζήτηση στην ίδια την κοινωνία. Υπάρχουν φανατικοί θιασιώτες του “ατμίσματος” σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίου θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη απάντηση στο άτμισμα. Πολλοί ωστόσο επίσημοι φορείς διαφωνούν. Και η συζήτηση έχει γίνει πλέον πολιτική, καθώς κυβερνήσεις των κρατών μελών αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να λάβουν επίσημη θέση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται επιφυλακτική ακόμη και στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού, τόσο γενικότερα όσο και αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Επιτροπή αντιδρά και είναι επιφυλακτική σε άμεσες αλλαγές

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι λιγότερο επιβλαβή, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν «δηλητήριο», δήλωσε ο Arūnas Vinčiūnas, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας Vytenis Andriukaitis. Ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε σε εκδήλωση της EURACTIV πριν λίγες ημέρες.

Κομισιόν: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παύουν να αποτελούν «δηλητήριο»

«Απρόθυμη» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην προοπτική διαλόγου με τη βιομηχανία καπνού αναφορικά με τα νέα προϊόντα καπνού όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Vinčiūnas επέμεινε στην αντίθεση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει τα νέα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως υγιή. «Υπάρχουν επιστημονικές αναφορές που αναφέρουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα», σημείωσε. «Εξακολουθούν ωστόσο να αποτελούν καπνό». «Μπορεί κανείς να πιεί λιγότερο δηλητήριο, αλλά εν τέλει δεν παύει να είναι δηλητήριο», πρόσθεσε.

Η καπνοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας καλός τρόπος για να αντικατασταθεί και τελικά να σταματήσει το κάπνισμα και πρέπει συνεπώς να ενθαρρυνθεί.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λένε ότι υπάρχουν ήδη προτεινόμενες θεραπείες για τη διακοπή του κκαπνίσματος και ότι τα νέα προϊόντα καπνού δεν θα πρέπει να συνιστώνται από τους επαγγελματίες της υγείας.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι "αθώα" για τη δημόσια υγεία

Ο Βιτένις Αντριουκαίτης, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως κάτι «cool» με στόχο την προσέλκυση νέων σε ηλικία καπνιστών, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει επίσης να φέρουν προειδοποίηση για την …

Μιλώντας στη EURACTIV στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Vinčiūnas δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα σε εξέλιξη για τα νέα προϊόντα καπνού κατά την τρέχουσα περίοδο, η οποία και λήγει τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

«Μια έκθεση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται το 2021 σύμφωνα με την οδηγία για τον καπνό», ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από αυτήν την έκθεση.

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Andriukaitis είναι επίσης σκεπτικός όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη απευθύνονται σε αυτά παραμένει ανησυχητικό. «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατάλληλα για τη διακοπή του καπνίσματος όταν βλέπουμε τόσους πολλούς νέους να αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν», σημείωσε ο Andriukaitis.

Το 2017 ο ίδιος δήλωνε στην EURACTIV «Είμαι εναντίον των ηλεκτρονικών τσιγάρων που διαφημίζονται ως ‘’αθώα’’, με στόχο την προσέλκυση των νέων […] είναι απλά απαράδεκτο».

Η ανάγκη ρυθμιστικής διαφοροποίησης στο πλαίσιο που διέπει τη διάθεση προϊόντων ατμίσματος έναντι παραδοσιακών τσιγάρων συζητήθηκε επίσης πριν λίγους μήνες σε workshop που πραγματοποιήθηκε από την EurActiv στις Βρυξέλλες με τίτλο «Clearing the Clouds: Reduced-Risk and Vaping Regulation».  Στο workshop αυτό συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δρ Κων/νος Φαρσαλινός καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, Ευρωβουλευτές, ο Αντιπρόεδρος του τμήματος Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου της JTI κ. Yasuhiro Nakajima, ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Consumer Choice Center κ. Frederik Roeder, κ.ά.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη σαφούς διαφοροποίησης των κατηγοριών “προϊόντων μειωμένου κινδύνου”, όπως τα χαρακτηρίζει η βιομηχανία, και της νομοθεσίας που τα διέπει, ενώ ο Διευθυντής Ρυθμιστικού Πλαισίου της EcigIntelligence, Pablo Cano Trilla υποστήριξε ότι : «Δεν πρέπει να ρυθμίζονται ανόμοια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, σα να ήταν τα ίδια.  Για παράδειγμα, δεν μπορούν να ρυθμίζονται τα παραδοσιακά τσιγάρα όπως τα προϊόντα ατμίσματος καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου και είναι πολύ διαφορετικά προϊόντα.»

Από την πλευρά της, η Κομισιόν, κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα και σε νέα καινοτόμα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα αποκαλούμενα «προϊόντα που χρησιμοποιούν θερμότητα και όχι καύση», είχε αναστολές.

Η Κομισιόν επεσήμανε στη σχετική έκθεση ότι υπήρχαν διάφορες απόψεις σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία, καθώς και την κατάλληλη φορολογική μεταχείρισή τους. «Από την άποψη της υγείας, πρέπει να υιοθετηθεί μια προσεκτική προσέγγιση για μια πιθανή εναρμονισμένη φορολόγηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων», τονίζει η έκθεση της Επιτροπής.

Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών ώστε να εξεταστεί η αναθεώρηση της οδηγίας περί ειδικών φόρων κατανάλωσης καπνού. Η εν λόγω νομοθεσία καθορίζει εναρμονισμένους κανόνες για τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα σε επίπεδο ΕΕ.

Σήμερα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα καινοτόμα προϊόντα καπνού δεν καλύπτονται από την οδηγία και τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να διενεργήσει μελέτη, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, λόγω έλλειψης επαρκών πληροφοριών, δεν πρέπει να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης, ούτε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ούτε στα νέα προϊόντα καπνού.

Κατά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προτείνει την εναρμονισμένη προσέγγιση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα έως ότου υπάρξουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτά, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα …

Η οδηγία για τα προϊόντα καπνού της ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016, δημιούργησε πολλές προκλήσεις για την καπνοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη οδηγία εισήγαγε μια σειρά αυστηρών μέτρων για τη συσκευασία. Για παράδειγμα, όπως οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει, το 65% της επιφάνειας μιας συσκευασίας πρέπει να περιέχει μια προειδοποιητική εικόνα για τις επιπτώσεις στην υγεία με σχετικό κείμενο. Οι εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο – αλλά και οι προτιμήσεις των καταναλωτών – έχουν οδηγήσει τις καπνοβιομηχανίες να επενδύσουν στα νέα προϊόντα, που νωρίτερα ή αργότερα, , μοιραία, θα κριθεί αν πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τα καπνικά προϊόντα.

 Οι καπνοβιομηχανίες έχουν, φυσικά, άλλη άποψη

Στο θέμα της διαφοροποίησης της ρυθμιστικής αντιμετώπισης των Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου, είχε αναφερθεί πρόσφατα, στη διάρκεια παρουσίασης στη Βιέννη, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εφημερίδων και  ο κ. Ramunas Macius Vice President JTI RRP Corporate Development επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η απουσία καύσης καθιστά τα προϊόντα αυτά δυνητικά λιγότερο επιβλαβή. Ως Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου (ΠΜΚ) ορίζονται από τη JTI εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου: τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν υγρά και τα προϊόντα ατμίσματος με καπνό. Η κατηγορία των ΠΜΚ συνεχίζει να αυξάνεται σε μερίδια αγοράς σε πολλές χώρες, οδηγούμενη από τα προϊόντα ατμίσματος με καπνό. Σύμφωνα με την JTI, οι φορείς δημόσιας υγείας, οι ρυθμιστικές αρχές, η επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες προϊόντων καπνού θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες θα παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση και πληροφορίες για όλα τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου.

O Χουάν Χοσέ Μάρκο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της British American Tobacco Hellas δήλωνε πριν λίγους μήνες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “η εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αλλαγές και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη δημόσια υγεία μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα σημαντικό άλμα μπροστά, προς το μακροχρόνιο στόχο μας: να παρέχουμε στους καταναλωτές μας Προϊόντα Νέας Γενιάς με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο. Ο Όμιλός μας έχει δεσμευτεί να ηγηθεί αυτού του μετασχηματισμού, γι΄ αυτό κι έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από το 2012 στην καινοτόμα γκάμα των Προϊόντων Νέας Γενιάς. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε να φέρουμε στην ελληνική αγορά τα καινοτόμα ηλεκτρονικά τσιγάρα του Ομίλου μας που πιστεύουμε ότι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη συζήτηση για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, αλλά και να συμβάλλουν στις επενδύσεις που είναι το ζητούμενο στην ελληνική αγορά αυτήν την περίοδο”.

Από την πλευρά της η Παπαστράτος, ιστορική ελληνική καπνοβιομηχανία, θυγατρική πλέον της Philip Morris International όχι μόνο υπερασπίζεται τα νέα καινοτόμα προϊόντα αλλά έχει επενδύσει ειδικά στην Ελλάδα τεράστια ποσά.

Η Παπαστράτος κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα για περισσότερες από οκτώ δεκαετίες. Το 2017 γύρισε σελίδα στην ιστορία της υλοποιώντας μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το πρώτο, νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Το εργοστάσιο της Παπαστράτος, γίνεται το 2ο εργοστάσιο παγκοσμίως στο δίκτυο της μητρικής Philip Morris International (PMI) που παράγει αποκλειστικά τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού και αναμένεται να έχει σημαντικά ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα. Από τη νέα αυτή επένδυση της εταιρείας δημιουργούνται σταδιακά 400 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων της Παπαστράτος στους 1.200. Η Παπαστράτος και η ΡΜΙ απορροφούν παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών.

Στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου, που έχει τύχει αναγνώρισης από κυβέρνηση, κόμματα και φορείς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, τόνιζε χαρακτηριστικά: Η Παπαστράτος είναι το πρώτο μας εργοστάσιο που σταματάει την παραγωγή τσιγάρων και μετατρέπει τη λειτουργία της για να παράγει αποκλειστικά εναλλακτικά προϊόντα που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό. Θα συνεχίσουμε να μετατρέπουμε τις υπάρχουσες και να επενδύουμε σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις για να ικανοποιήσουμε την απαίτηση ενηλίκων καπνιστών απ’ όλο τον κόσμο που αναζητούν καλύτερες λύσεις, εναλλακτικές του καπνίσματος. Δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε όλους τους ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς θα συνέχιζαν να καπνίζουν. Το ρεύμα αυτής της επαναστατικής αλλαγής προς όφελος των 1,1 δισεκατομμυρίων καπνιστών, της δημόσιας υγείας και την κοινωνίας γενικότερα γίνεται συνεχώς πιο δυνατό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου”.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, σημείωνε, επίσης χαρακτηριστικά: “87 ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία του πιο σύγχρονου για την εποχή εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων στην Ελλάδα, η Παπαστράτος πρωτοπορεί και πάλι. Πιστοί στη δέσμευσή μας να αφήνουμε πίσω μας μέλλον, εγκαινιάσαμε σήμερα ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την Παπαστράτος. Με την επένδυση αυτή κάνουμε μία ακόμα κίνηση στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με νέες θέσεις εργασίας, διασφάλιση χιλιάδων θέσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, όμως, γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε οριστικά πίσω μας το τσιγάρο, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.”