Πιστοποιητικά βιωσιμότητας για τις ομάδες της Bundesliga

Από το 2023, οι σύλλογοι που υποβάλλουν αίτηση για άδεια από την ένωση θα αξιολογούνται βάσει των διαπιστευτηρίων βιωσιμότητάς τους. [EPA-EFE/MARTIN ROSE / POOL DFL]

H γερμανική Eνωση Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος (DFL) στοχεύει να θεσμοθετήσει τη βιωσιμότητα ως βασικό κριτήριο αδειοδότησής των ομάδων της έως το 2024. Οι 36 σύλλογοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας θα ψηφίσουν τον Δεκέμβριο εάν θα πρέπει να υιοθετηθούν οι σχετικές συστάσεις της ομάδας εργασίας «Μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

Σε μια εποχή που οι Γερμανοί Πράσινοι είναι ένα από τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά κόμματα των πράσινων, το γερμανικό ποδόσφαιρο είχε εδώ και καιρό φιλοδοξίες να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες καθοδηγήθηκαν κυρίως από μεμονωμένους συλλόγους όπως η Βόλφσμπουργκ, της οποίας η «Αρένα Volkswagen» τρέχει 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτή η ώθηση σηματοδοτεί μια προσπάθεια σε όλο το πρωτάθλημα για αυξημένη βιωσιμότητα.

«Είναι, κατά τη γνώση μου, μοναδικό στον κόσμο για ένα πρωτάθλημα να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DFL, Christian Pfenning, καθώς τα σχέδια ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο. Σημείωσε ότι τα καινοτόμα μέτρα θα απαιτούσαν μια πρώτη φάση δοκιμών για να γίνει σωστά. Η αλλαγή θα ξεκινήσει με μια πιλοτική φάση στις αρχές του 2022 χωρίς να επηρεαστεί η άδεια των συλλόγων.

Σε αυτήν την επόμενη φάση το DFL θα βοηθήσει στην υιοθέτηση και εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών και, τέλος, το αποκορύφωμα των αλλαγών στις αρχές του 2023. Από το 2023, οι σύλλογοι που υποβάλλουν αίτηση για άδεια από την ένωση θα αξιολογούνται επίσης βάσει των διαπιστευτηρίων βιωσιμότητάς τους, παρέχοντας κίνητρα σε συλλόγους που επιθυμούν να ανέβουν στα υψηλότερα πρωταθλήματα του γερμανικού ποδοσφαίρου: τη Bundesliga. “Αυτός είναι ένας μαραθώνιος όπου πρέπει να είσαι σοβαρός από την αρχή”, είπε ο Pfennig.

Η κίνηση του DFL ακολούθησε μια ανοικτή επιστολή από την ομάδα εργασίας των οπαδών, η οποία εξέφρασε τη λύπη της ότι 100 ημέρες μετά από μια κοινή ομάδα εργασίας που αντιμετώπισε τη βιωσιμότητα μεταξύ άλλων θεμάτων, οι μεταρρυθμίσεις δεν είχαν ακόμη εφαρμοστεί.

«Χρειαζόμαστε επίγνωση του τι μπορεί να κάνει το ποδόσφαιρο αξιόπιστα για την κοινωνία στο μέλλον», δήλωσε ο Carsten Schmidt, διευθύνων σύμβουλος της Hertha BSC, από το Βερολίνο, σχετικά με τις προσπάθειες της DFL να εργαστεί για περισσότερη βιωσιμότητα. Προειδοποίησε ότι η διάκριση μεταξύ του αποκαλούμενου πράσινου ξεπλύματος των συλλόγων και των πραγματικά βιώσιμων ενεργειών θα είναι κρίσιμη, αλλά πρόσθεσε ότι ο σύλλογός «διψάει» να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι θέλουν να εμπλακούν στο να διασφαλίσουν ότι το άθλημά τους είναι οικολογικά βιώσιμο αλλά δεν διαθέτουν το κατάλληλο πλαίσιο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή ένωση οπαδών ποδοσφαίρου SD Europe στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία φαίνεται να είναι μπροστά από το πακέτο όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει το οικολογικό αποτύπωμα του ποδοσφαίρου. 

Η DFL προσλαμβάνει ήδη έναν διαχειριστή βιωσιμότητας για να βοηθήσει στην παρακολούθηση, την προσαρμογή και την εφαρμογή των νέων βιώσιμων κριτηρίων του, υπονοώντας ενδεχομένως ότι αναμένει την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας των συλλόγων τον Δεκέμβριο. Είναι μια ταραχώδης περίοδος για τη DFL:. 

Στην πράξη έχει καταστραφεί το επιχειρηματικό της μοντέλο από την πανδημία και ο μακροχρόνιος διευθύνων σύμβουλος Christian Seifert πρόκειται να αποσυρθεί από τη θέση του μέχρι το τέλος του 2021. Ηγείται της Ενωσης όσο και η Άνγκελα Μέρκελ κατείχε την καγκελαρία: 16 χρόνια.

Καθώς ανακοίνωσε την αποχώρησή του, προειδοποίησε ότι οι περισσότεροι φίλοι του ποδοσφαίρου δεν ζητούσαν «γλώσσα κατάλληλη για το φύλο, χορογραφία και βιωσιμότητα», αλλά «μεγάλο ποδόσφαιρο, ενθουσιασμό και διασκέδαση»