Πηγή: Το πιστοποιητικό COVID θα λήγει 12 μήνες μετά το δεύτερο εμβολιασμό

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και η Ελλάδα κινδυνεύουν να υποστούν κύμα αυξημένης θνησιμότητας, όχι μόνο των ανεμβολίαστων αλλά και των εμβολιασμένων προειδοποιεί ο ECDC

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει σύσταση ή κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την επέκταση της χρήσης του πιστοποιητικού COVID στα ταξίδια εντός ΕΕ, δήλωσε στη EURACTIV.com πηγή προσκείμενη στο θέμα. Η πηγή πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό θα λήγει δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου COVID-19.

Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, θα απαιτείται είτε ένα τεστ είτε η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19.

Δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση της Επιτροπής θα έχει τη μορφή εξουσιοδοτημένης πράξης ή σύστασης. Η EURACTIV ενημερώθηκε ότι η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο την Παρασκευή.

Η πηγή δήλωσε ότι τα κράτη μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση της Επιτροπής, αλλά ομολογούν ότι δεν θέλουν να “κάνουν πολύ θόρυβο γύρω από αυτό”, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων στις χώρες τους.

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους πολίτες όλων των ηλικιών την τρίτη δόση. Την Τετάρτη, το Βέλγιο προσχώρησε στο κλαμπ και θα αρχίσει να χορηγεί την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό τους πρώτους μήνες του 2022.

Άλλες χώρες την έχουν συστήσει για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό της Κομισιόν θα λάβει την τρίτη δόση την επόμενη εβδομάδα και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Μετά από πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ισχύων κανονισμός για το διαβατήριο COVID-19 υποτίθεται ότι θα διαρκούσε ένα έτος. Ωστόσο, η πηγή εκτίμησε ότι οι βουλευτές της ΕΕ δεν αναμένεται να αντιταχθούν στα σχέδια της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την επιδεινούμενη κατάσταση της πανδημίας.

Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε πρόσφατα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν αναφέρει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχουν εισέλθει στις κόκκινες και σκούρες κόκκινες ζώνες.

Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε πρόσφατα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε ολόκληρη την επικράτεια. [Πηγή: ECDC]

Αντίθετα, οι περισσότερες δυτικές χώρες της ΕΕ, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, παραμένουν κυρίως πορτοκαλί.

Το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι οι χώρες με εμβολιαστική κάλυψη κατά του COVID-19 στο επίπεδο ή κάτω από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ “έχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνησιμότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου 2021”.

“Σε ένα τέτοιο σενάριο, λόγω της πολύ υψηλής κυκλοφορίας του ιού, οι πλήρως εμβολιασμένοι ευάλωτοι πληθυσμοί κινδυνεύουν επίσης να εμφανίσουν λοίμωξη με σοβαρή έκβαση”, δήλωσε το ECDC.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει την πρόσβαση σε αναμνηστικά εμβόλια για το εμβόλιο του κοροναϊού της Pfizer για όλους τους ενήλικες ήδη από την Πέμπτη, ανέφερε την Τρίτη το CBS News.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αντιταχθεί σθεναρά στη χορήγηση τρίτων δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλες καχεκτικές περιοχές παγκοσμίως περιμένουν ακόμη το πρώτο εμβόλιο.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους το χαρακτήρισε “σκάνδαλο”. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις πέντε αφρικανικές χώρες, λιγότερο από το 10% των 54 κρατών της Αφρικής, προβλέπεται να εμβολιάσουν πλήρως το 40% του πληθυσμού τους.