Περισσότεροι από 100 χιλ. Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν δουλειά στην Πολωνία

Περισσότεροι από 102.000 Ουκρανοί, εκ των οποίων το 75% είναι γυναίκες, έχουν ήδη βρει δουλειά λόγω των νέων διατάξεων, όπως ενημέρωσε το υπουργείο. [Shutterstock/Yanosh Nemesh]

Περίπου 102.000 Ουκρανοί πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Πολωνία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία κατάφεραν να βρουν εργασία στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, οι Ουκρανοί πρόσφυγες που εισήλθαν στην Πολωνία μετά τις 24 Φεβρουαρίου, μπορούν να αναλάβουν εργασία χωρίς να χρειάζονται ειδικές άδειες ή δηλώσεις. Περισσότεροι από 102.000 Ουκρανοί, εκ των οποίων το 75% είναι γυναίκες, έχουν ήδη βρει δουλειά λόγω των νέων διατάξεων, όπως ενημέρωσε το υπουργείο.

«Κάθε μέρα ακόμα μερικές χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες βρίσκουν εργασία [στην Πολωνία], αποκτώντας ένα βιοποριστικό επάγγελμα και μια ευκαιρία για ανεξάρτητη διαβίωση στη χώρα μας. Οι περισσότεροι από αυτούς αναλαμβάνουν απλές θέσεις εργασίας στους τομείς όπου οι εργοδότες αναφέρουν ελλείψεις σε προσωπικό», δήλωσε η υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής Μαρλένα Μαλγκ. «Η κατάσταση στην πολωνική αγορά εργασίας είναι καλή και οι εργοδότες συνεχίζουν να αναζητούν νέους εργαζόμενους», πρόσθεσε η ίδια.

Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες που απασχολούνται βάσει του νέου νόμου κάνουν απλές εργασίες. Περίπου 14.200 απασχολούνται ως βιομηχανικοί εργάτες και τεχνίτες, ενώ 10.700 εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών και ως πωλητές. Άλλοι 10.000 βρήκαν δουλειά ως μηχανικοί και χειριστές μηχανημάτων. Λιγότεροι απασχολούνται ως υπάλληλοι γραφείου, ειδικοί και τεχνικοί.

Οι πρόσφυγες που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά μπορούν να εγγραφούν στα περιφερειακά γραφεία απασχόλησης για να λάβουν βοήθεια στην εύρεση εργασίας και επαγγελματική καθοδήγηση. Μπορούν επίσης να υπολογίζουν σε επαγγελματική κατάρτιση και μαθήματα γλώσσας.

Περίπου 3.116.000 Ουκρανοί έχουν περάσει τα πολωνικά σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε την Τρίτη (3 Μαΐου) η πολωνική συνοριοφυλακή.