Πέρασε από την Ιταλική Γερουσία ο νόμος του Σαλβίνι για τις ΜΚΟ

[amna.gr]

Η ιταλική κυβέρνηση κέρδισε τη Δευτέρα (5 Αυγούστου) ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία σχετικά με διάταγμα που στοχεύει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που λειτουργούν μεταναστευτικά σκάφη διάσωσης, μια νίκη για τον υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini και το ακροδεξιό κόμμα του.

Η κυβέρνηση της Λέγκας και του αντισυστηματικού Κινήματος των 5 Αστέρων έχει διαταραχθεί από εσωτερικές συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κέρδισε την ψήφο με 160 προς 57. Θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν έχανε τη ψήφο εμπιστοσύνης.

Το διάταγμα που καταρτίστηκε από τον Σαλβίνι, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, επιβάλλει κυρώσεις σε φιλανθρωπικά πλοία που επιδιώκουν να φέρουν τους μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο στην Ιταλία.

Το διάταγμα είχε ήδη εγκριθεί από τη Κατώτερη Βουλή και τώρα γίνεται νόμος μόλις λίγες μέρες προτού το κοινοβούλιο κλείσει την Τετάρτη για την καλοκαιρινή διακοπή.

Κάποιοι πολιτικοί των 5 αστέρων εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με το διάταγμα και ορισμένοι από τους γερουσιαστές δεν το υποστήριξαν στη ψηφοφορία της Δευτέρας.

Η απόρριψή τους αντισταθμίστηκε από το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα της Forza Italia δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, λέγοντας ότι συμφωνούν με τους στόχους του διατάγματος.

Οι ψήφοι εμπιστοσύνης χρησιμοποιούνται συχνά από τις ιταλικές κυβερνήσεις ως τρόπος επιτάχυνσης της νομοθεσίας μέσω του κοινοβουλίου, περικόπτοντας τη συζήτηση και αποφεύγοντας τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης.

Το διάταγμα αυξάνει τα μέγιστα πρόστιμα για τα πλοία που εισέρχονται στα ιταλικά ύδατα χωρίς άδεια σε 1 εκατομμύριο ευρώ από 50.000 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Προβλέπει επίσης τη σύλληψη καπετάνιων που αγνοούν τις εντολές να παραμείνουν μακριά και καλεί τις ναυτικές αρχές να καταλάβουν αυτόματα τα σκάφη τους.

X