Παρατείνει τους ελέγχους η Αυστρία στα σύνορα με Ουγγαρία και Σλοβενία

Η Αυστρία αιτιολόγησε την κίνηση αυτή με αναφορά στην παράνομη δευτερογενή μετανάστευση από τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, στην κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. [Shutterstock/Janossy Gergely]

Η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, τους οποίους η χώρα εισήγαγε κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, επικαλούμενη ως κύριο λόγο για την απόφασή της αυτή τον κίνδυνο ασφαλείας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας προκαλεί επίσης ιδιαίτερα στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Οι διακινητές ανθρώπων έχουν ανακαλύψει νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας στη σκιά της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ.

Η Αυστρία αιτιολόγησε την κίνηση αυτή με αναφορά στην παράνομη δευτερογενή μετανάστευση από τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, στην κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγκληματίες θα διαφήμιζαν τις παράνομες δραστηριότητές τους επικαλούμενοι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων. «Έτσι λειτουργεί το μάρκετινγκ των διακινητών αυτή τη στιγμή. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», δήλωσε.

Η ζώνη Σένγκεν, στην οποία ανήκει η Αυστρία, κατήργησε κάθε είδους διαβατηριακούς και συνοριακούς ελέγχους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για τα κράτη μέλη να δικαιολογήσουν την προκαταρκτική επαναφορά των συνόρων τους, κυρίως σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Απρίλιο, η αυστριακή αιτιολόγηση των συνοριακών ελέγχων δεν ήταν ικανοποιητική από το 2017. Ωστόσο, η τελική απόφαση για την εγκυρότητα των μέτρων εκκρεμεί ακόμη σε αυστριακό δικαστήριο.

«Όταν επαναδιαπραγματευούμε τον Κώδικα Σένγκεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να διασφαλιστεί και στο μέλλον ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα συνεχίσουν να είναι δυνατοί, αν χρειαστεί», τόνισε ο Κάρνερ, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει πλέον να θέσουμε όρια, όταν η προθυμία να βοηθηθούν οι εκτοπισθέντες γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τη μαφία της διακίνησης».