Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Εκατομμύρια γυναικών σε μη αμειβόμενη απασχόληση

13015624883_2b37f77346_z

Σήμερα (8 Μαρτίου) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αλλά μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Υπερπόντιας Ανάπτυξης (ODI) δείχνει ότι οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο από τους άνδρες στη μη αμειβόμενη εργασία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη φροντίδα των παιδιών.

Η έκθεση, με τίτλο Η εργασία των γυναικών: Οι μητέρες, τα παιδιά και η παγκόσμια κρίση φροντίδας των παιδιών, διαπιστώνει ότι οι μητέρες που έχουν επίσημη εργασία πέρα από τη φροντίδα των παιδιών συχνά πλήττονται η ποιότητα ζωής τους και η ευημερία τους, καθώς και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τουλάχιστον 35.500.000 ανηλίκα κάτω των πέντε ετών περνούν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα μόνο τους ή υπό την εποπτεία ενός άλλου παιδιού ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν σημαίνει ότι «οι γονείς τους δεν τα αγαπάνε».

«Σε 66 χώρες που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, οι γυναίκες δαπανούν 3,3 φορές περισσότερο χρόνο από τους άνδρες σε άδειες για φροντίδα άνευ πληρωμής», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από την Emma Samman, Elizabeth Presler- Marshall και Nicola Jones. Στο Ιράκ, οι γυναίκες αφιερώνουν 10,5 εβδομάδες περισσότερες από τους άνδρες ανά έτος σε απλήρωτη και μη αναγνωρισμένη εργασία. Στη Σουηδία, η οποία αποδείχθηκε ότι είχε το μεγαλύτερο επίπεδο ισότητας από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η διαφορά είναι ακόμα 1,7 εβδομάδες.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες περνούν περισσότερο χρόνο από ό, τι οι άνδρες για δουλειές του σπιτιού και μη αμειβόμενης φροντίδας ενίοτε σημαίνει ότι εργάζονται λιγότερο σε αναγνωρισμένα απασχόληση, συμβάλλοντας στην κοινωνική ανισότητα.

«Αλλά, όταν συνδυάζουν αμειβόμενες και μη αμειβόμενη ευθύνες, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται, κατά μέσο όρο, περισσότερο από πέντε εβδομάδες περισσότερο από τους άνδρες», αναφέρεται στην έρευνα. Τα στοιχεία διασταυρώνονται με διαπιστώσεις που έχει προβεί ο ΟΗΕ.

EurActiv– Alejandra Agudo

*φωτογραφία [Bryan Ledgard/Flickr]

X