Ουγγαρία: Απαράδεκτη η προσφυγή της ΕΕ για το μεταναστευτικό

[Boris Pejovic/EPA/EFE]

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Ουγγαρία την προσφυγή της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με τους κοινούς κανόνες για το άσυλο.

Ειδικότερα, την Πέμπτη η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει εναντίον της Ουγγαρίας για την «έλλειψη σεβασμού» απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με τους κανόνες παροχής ασύλου και την επιστροφή των μεταναστών.

Επιπλέον, προειδοποίησε τη Βουδαπέστη για τη νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε και προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους για όσους βοηθούν άτομα να εισέρχονται παράνομα στην Ουγγαρία.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γκεργκέλι Γκουίας, χαρακτήρισε την προσφυγή της Κομισιόν «απαράδεκτη», υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη επίθεση εναντίον της Ουγγαρίας.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ότι όσοι προστατεύουν την Ευρώπη διώκονται, τη στιγμή που συγχαίρουν όσους καλούν τους μετανάστες να έρθουν», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις μικρές χώρες της ανατολικής Ευρώπης «να υπερασπιστούν το έδαφός τους» από τους μετανάστες.

«Η Ευρώπη δεν θέλει να καταλάβει ότι πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ενδέχεται να ερμηνευθεί ως πρόσκληση προς την Αφρική ή τη Μέση Ανατολή. Για αυτό τον λόγο, οι άνθρωποι πνίγονται στη θάλασσα και παραμένουν εγκλωβισμένοι στις μεταναστευτικές οδούς», υπογράμμισε ο Ούγγρος ηγέτης.

X