Οργή από Βερολίνο και Παρίσι κατά Ιταλίας για το Sea Watch 3

Η γερμανίδα καπετάνιος του Sea Watch 3, Kαρόλα Ρακέτε [Reuters//G.Mangiapane]

Οι υψηλόβαθμοι πολιτικοί στη Γερμανία και τη Γαλλία επέκριναν έντονα την ιταλική κυβέρνηση για τη σύλληψη της Carola Rakete, της καπετάνισσας του πλοίου Sea-Watch 3, που διέσωσε μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη Μεσόγειο.

Στις 26 Ιουνίου, το πλοίο Sea-Watch 3, το οποίο μετέφερε δεκάδες μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο, εισήλθε στα ιταλικά ύδατα από το νησί της Λαμπεντούζα, παρά την απειλή ισχυρών ποινών από τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Μάτεο Σαλβίνι. Η 31χρονη καπετάνισσα συνελήφθη και μπορεί να καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης.

«Θα περίμενα μια χώρα όπως η Ιταλία να χειριστεί μια τέτοια περίπτωση με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier την Κυριακή.

«Κάποιος που σώζει ζωές δεν μπορεί να είναι εγκληματίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χαϊκό Μάας (SPD), προσθέτοντας ότι η διάσωση είναι μια «ανθρωπιστική υποχρέωση», η οποία δεν πρέπει να τιμωρείται και καλεί το ιταλικό δικαστικό σώμα να αποσύρει γρήγορα τις κατηγορίες.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Παρομοίως, στο Παρίσι, η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής κυβέρνησης Sibeth Ndiaye κατηγόρησε τη Ρώμη ότι δημιούργησε υστερία.

«Λυπάμαι που καταλήξαμε σε αυτή την κατάσταση επειδή η ιταλική κυβέρνηση έκανε την επιλογή να δημιουργήσει υστερία σε πολύ επίπονα θέματα», δήλωσε η Ndiaye.

Μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Giuseppe Conte περιέγραψε την κατάσταση ως «πολιτικό εκβιασμό» και έδωσε την ευθύνη στην καπετάνισσα. «Σε 15 ημέρες η πλοίαρχος θα μπορούσε να είχε φτάσει σε άλλους λιμένες», είπε.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να απαιτήσουν την απελευθέρωσή της και να θέσουν τέρμα στην «απάνθρωπη και ανήθικη πολιτική κλειστού λιμένα» της ιταλικής κυβέρνησης.

X