Οι Σλοβάκοι «κλειδώνουν μέσα» τους ανεμβολίαστους, ο Όρμπαν επιλέγει μάσκες  

Καθώς η κατάσταση του COVID-19 επιδεινώνεται απότομα στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τόσο η σλοβακική όσο και η ουγγρική κυβέρνηση λαμβάνουν νέα μέτρα. [Shutterstock / Raketir]

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ | ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 

Καθώς η κατάσταση του COVID επιδεινώνεται ραγδαία στην Κεντρικής και Ανατολική Ευρώπη, τόσο η σλοβακική όσο και η ουγγρική κυβέρνηση εφαρμόζουν νέα μέτρα. Η Μπρατισλάβα επιλέγει μια ήπια εκδοχή του «λοκντάουν για  ανεμβολίαστους», ενώ η Βουδαπέστη αυστηροποιεί τους κανόνες για τις μάσκες.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε να αναλάβει δράση και συμφώνησε σε αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους την Πέμπτη (18 Νοεμβρίου), μετά από ημέρες αναμονής εν μέσω επιδείνωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των νοσηλευομένων.

Ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ αποκάλεσε τα νέα μέτρα «λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους», αν και σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να μπορούν να βγαίνουν έξω, στο φαρμακείο ή να αγοράζουν είδη παντοπωλείου. Από την άλλη πλευρά, θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στο γραφείο, να επισκέπτονται γυμναστήρια, πισίνες και εμπορικά κέντρα. Μια άλλη καινοτομία είναι το κλείσιμο των εστιατορίων στους νομούς που σημειώνονται ως μαύροι στον αυτόματο χάρτη του COVID-19. 

«Δυστυχώς, οι γιατροί πρέπει να αποφασίζουν πια ποιον θα βοηθήσουν και ποιον όχι», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Χέγκερ επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες. Ελπίζει ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί στο διάστημα αυτό. 

Οι ειδικοί δεν είναι, ωστόσο, τόσο αισιόδοξοι. Ορισμένοι από αυτούς πρότειναν πλήρες λοκντάουν. Την άποψη αυτή υιοθέτησε και ο υπουργός Υγείας Βλαντιμίρ Λένγκβαρσκι, ο οποίος πρότεινε το μέτρο αυτό στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού. Προς το παρόν, απορρίφθηκε, αλλά ο συνασπισμός συμφώνησε ότι όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, το περιφερειακό μαύρο στον αυτόματο χάρτη του COVID-19 θα μετατρέπεται σε εθνικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα ισχύουν αυστηρότερα μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συντάκτες του χάρτη λένε ότι αυτό θα σημαίνει ότι η Σλοβακία θα βρίσκεται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Μία από τις προϋποθέσεις για αυτό είναι περισσότεροι από 3200 άνθρωποι να νοσηλεύονται με COVID-19. Προς το παρόν ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι 2904. 

Εν τω μεταξύ, η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης νέα μέτρα την Πέμπτη, σύμφωνα με το Telex. Από το Σάββατο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους εκτός από τα γραφεία και τις αθλητικές αίθουσες.

Δημόσιες εκδηλώσεις με περισσότερα από 500 άτομα θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο με πιστοποιητικό COVID, ενώ ετοιμάζεται και ο τρίτος υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ωστόσο, δεν προβλέπεται ψηφιακή εκπαίδευση στα σχολεία.

Για τους παρόχους υπηρεσιών, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές όπου παρευρίσκονται τακτικά σε ένα δωμάτιο  περισσότερα από πέντε άτομα. Ο διευθυντής κάθε σχολείου θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την πολιτική μάσκας στο σχολείο του.

Για την Ουγγαρία, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία του COVID-19, η περίοδος αυτή είναι ανάλογη με το κύμα του Νοεμβρίου πριν από ένα χρόνο.

Αν και τότε δεν υπήρχαν εμβόλια για την προστασία από σοβαρές επιδημίες, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και εκείνων που βρίσκονταν σε αναπνευστήρα ήταν συγκρίσιμος με τους σημερινούς αριθμούς. Ο περσινός και ο φετινός αριθμός νοσηλευομένων είναι 7.500 και 6.000 αντίστοιχα, με σχεδόν τον ίδιο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται τεχνητό αερισμό όπως και πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη εισάγονται τώρα σε νοσοκομεία και χρησιμοποιούν αναπνευστήρα.

(Michal Hudec | EURACTIV.sk, Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com με Telex)