Οι πλούσιοι της Ευρώπης ηγούνται των εμβολιασμών

Η Βουλγαρία βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθώς μόνο το 17% του πληθυσμού της έχει λάβει και τις δυο δόσεις. [EPA-EFE/Philip Davali]

Η Ευρώπη μπορεί να έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν τον μισό πληθυσμό της κατά του Covid-19, αλλά οι πλουσιότερες χώρες ξεπερνούν κατά πολύ τις φτωχότερες. Αυτή η ανισότητα μεταξύ δύσης και ανατολής, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 845,5 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στην Ευρώπη, μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Τουρκία, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείουπου βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Λίγο περισσότεροι από τον μισό ευρωπαϊκό πληθυσμό, ή 53,5%, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ σχεδόν ο μισός – 47% – είναι πλήρως εμβολιασμένος (99 δόσεις ανά 100 κατοίκους).

Ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολιασμού είναι 68 δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία καθιστούν την Ευρώπη τη δεύτερη πιο εμβολιασμένη περιοχή στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, οι οποίοι έχουν χορηγήσει 115 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Στην τρίτη θέση είναι η Ασία, με 77 δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Ανισότητα εντός της ΕΕ

Ωστόσο κρύβονται μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 34 ευρωπαϊκές χώρες από τις 51 θεωρούνται υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των 27 χωρών της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Αυτές οι χώρες έχουν χορηγήσει κατά μέσο όρο 122 δόσεις ανά 100 κατοίκους. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού τους (66%) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 60% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όλες θεωρούνται μεσαίου εισοδήματος από την Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν χορηγήσει δύο φορές λιγότερες δόσεις – 63 ανά 100 κατοίκους.

Κατά μέσο όρο μόνο το 34% των κατοίκων αυτών των χωρών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 27% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε την Τρίτη για ένα «ανησυχητικό χάσμα» στο ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών.

Σε επίπεδο ΕΕ, η Βουλγαρία βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθώς μόνο το 17% του πληθυσμού της έχει λάβει και τις δυο δόσεις.

Οι τέσσερις λιγότερο εμβολιασμένες χώρες της Ευρώπης είναι η Αρμενία (3% πλήρως εμβολιασμένο), η Ουκρανία (9%), η Γεωργία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη (11% καθεμία).

Αντιθέτως, Πορτογαλία (73% πλήρως εμβολιασμένη), Δανία (71%), Ισπανία (69%), Γαλλία (65%) καιΗνωμένο Βασίλειο (63%) ηγούνται της κούρσας των εμβολιασμών.