Οι ΜΚΟ του Κοσσυφοπεδίου ζητούν από τον Μακρόν απελευθέρωση της βίζας

Αφού συνεχάρησαν τον Μακρόν για την επανεκλογή του, οι 81 υπογράφοντες υπενθύμισαν στον πρόεδρο ότι έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων με τις χώρες του χώρου Σένγκεν. [EPA-EFE/Thibault Camus]

Όλες οι μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις του Κοσσυφοπεδίου απηύθυναν επιστολή προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από την ΕΕ να άρει το καθεστώς θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, ο μόνος λαός στην Ευρώπη που εξακολουθεί να μην επιτρέπεται να ταξιδεύει ελεύθερα, παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας.

Αφού συνεχάρησαν τον Μακρόν για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Γαλλίας, οι 81 υπογράφοντες υπενθύμισαν στον πρόεδρο ότι έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων με τις χώρες του χώρου Σένγκεν.

Η διαδικασία αυτή έχει διαρκέσει για το Κοσσυφοπέδιο περισσότερο από ό,τι για «όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μαζί, πολλαπλασιασμένες επί δύο», σημείωσαν.

«Εμείς, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, βλέπαμε με απόγνωση τους πολίτες άλλων χωρών της περιοχής να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ. Και όταν τελικά ήρθε η ώρα, το 2012, να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων, στο Κοσσυφοπέδιο παραδόθηκε ένας οδικός χάρτης που περιείχε διπλάσια κριτήρια από ό,τι για άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Παρ’ όλα αυτά, κατά τα επόμενα έξι χρόνια το Κοσσυφοπέδιο πληρούσε όλα τα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2018 και στη συνέχεια επαναβεβαιώθηκε αρκετές φορές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπογράμμισαν.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ψηφίσουν υπέρ, προκειμένου να αρθεί το καθεστώς θεωρήσεων. Ορισμένες χώρες -κυρίως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία και το Βέλγιο- έχουν, σε διάφορα στάδια, αντιταχθεί στην άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι ικανοποιητική.

Για να γίνει κατανοητή η διαδικασία, τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Γεωργία άρχισαν ταυτόχρονα, το 2012, συνομιλίες με την ΕΕ για το θέμα αυτό. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2017, χορηγήθηκε στους Γεωργιανούς ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη.

Η εκλογή του Μακρόν για δεύτερη θητεία αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό και συγκρατημένη αισιοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο, με πολλούς εμπειρογνώμονες να υποστηρίζουν ότι η Γαλλία μπορεί σύντομα να υποστηρίξει επιτέλους την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και για το Κοσσυφοπέδιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δώσει συνεχώς την υποστήριξή τους για την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς θεώρηση για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου από το 2018.